Ayhan Bora Kaplan'dan Rolex saat isteyen emniyet müdürüne dava açıldı

Ankara emniyetinde görevli üç üst düzey yetkili hakkında Ayhan Bora Kaplan'dan rüşvet aldıkları gerekçesiyle dava açıldı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Ankara Emniyeti’nde Organize Suçlarla Mücadele Şubesinden sorumlu eski İl Emniyet Müdür Yardımcısı Alp Arslan, eski Ankara Asayiş Şube Müdürü Oben Özay, Başkomiser Ercan Karagöz ve polis Serdar Coşkun’un “mali profili ile uyumsuz şekilde banka hesaplarına yüksek tutarlarda para yatırıldığı” tespit edildi. Müdürler hakkında açılan davada Ayhan Bora Kaplan'ın ifadeleri ve telefon kayıtları ile mali profiller de delil olarak gösteriliyor.

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, davanın ayrıntılarını "Eski Emniyet Müdürü, ABK’dan Rüşvet Almakla Suçlanıyor" başlıklı yazısında şöyle aktardı: 

"Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından araştırma yapıldı.

Hazırlanan rapora göre:

Kaplan, Next Level AVM’deki saatçiden dokuz kez Rolex saat aldı. Bunlardan 9 Ağustos 2019 tarihli faturanın N.K.’nin doğum gününden iki gün sonrasına ait olduğu saptandı. Faturanın satıştan iki-üç gün sonrasında kesildiği belirlendi.

Ayrıca Arslan’ın telefon hattının sevgilisinin doğum günü olan 7 Ağustos 2019’da Yıldız Karakolu yakınında sinyal verdiği anlaşıldı.

Bu veriler ışığında ‘Kaplan tarafından N.K.’ye verdiği Rolex saatin bu saat olabileceği değerlendirilmiştir’ deniyor.

BAHİSTE 400 BİN TL KAYBETTİ

Arslan’ın Kaplan’dan 250 bin dolar istediğine dair yeterli delil bulunmadı.

O tarihlerde Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü olan Arslan’ın 2017’ye kadar Kaplan’ın kendisine ve mekanlarına birçok adli ve idari işlem yaptığı kaydediliyor.’Adli ve idari işlemlerin yapılmaması amacıyla menfaat temini noktasında Kaplan ile anlaştıkları’ ileri sürülüyor.

Arslan’ın mali analizi yapıldı.

Mali analizde Arslan ve öğretmen eşinin uzun yıllardır kamuda görev yaptığı belirtiliyor. Arslan adına iki taşıt ve 750 bin TL’lik kooperatif hissesi olduğu, kripto varlık hesabına 109 bin TL yatırdığı, yasal bahis sitelerinde 400 bin TL kaybettiği, aracı kuruluşlarda 1.7 milyon TL’lik portföyünün bulunduğu, Ankara Emniyeti tarafından şüpheli işlemi yapılan kişilerle arasında para transferleri ve eşi adına ev tapusunun bulunduğu, banka hesaplarında 2021 ve sonrasında yüksek tutarlı nakit yatırma ve transfer işlemlerinin görüldüğü anlatılıyor.

Kendisinin ve eşinin elde ettikleri gelir ve harcamaları dikkate alındığında ‘Haksız kazanç sonucu elde etmiş olabileceği değerlendirilmektedir’ deniyor.

TEFECİDEN KARDEŞ PAYI

Özay adına taşınmaz ve araç kaydı yok.

Ancak çok sayıda araç alım satımı yaptığı, 2021 ve sonrasında yüksek tutarlarda nakit yatırma işlemleri gerçekleştirdiği vurgulanıyor. Haksız kazançla elde edilen paraları gizlemek için babasının banka hesaplarını kullanmış olabileceği savunuluyor.

Hakkında tefecilikten işlemi yapılan F.A. ile 2018-2022 yılları arasında 201 kez arama kaydı var.

F.A., Özay’a toplam 557 bin TL göndermiş.

İfadesinde, Özay’dan iki silah satın alıp parasını ödediğini belirtiyor. ‘Bunun dışında benden küçük miktarlarda borç aldı, peyderpey ödedi’ diyor. Özay’ın çocuklarına birkaç kez burs verdiğini kaydediyor.

14 Şubat 2020’deki 20 bin TL’lik para transferinin açıklamasına’Kardeşlik Hakkı:)’ diye yazdığı anlaşıldı. Ayrıca 7 Nisan 2021’deki 5 bin TL’lik transfer için ‘Kardeş payı’ ifadesini kullanmış. F.A. ise ‘Parayı destek amaçlı gönderdim’ diyor.

BELEDİYEDEN EV ALIP SATTI

Coşkun, 2022’de emekli olmuş.

Aynı yıl kayınpederine ait şirketin yüzde 50 hissesini almış.

Üzerinde 10 taşınmaz kaydı bulunuyor.

Bankacılık sistemi kullanılmadan taşınmaz alım satımı yaptığı belirtiliyor.

Eşi H.S.C.’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden ihaleyle ev aldığı, üç ay sonra yabancı uyruklu şahsa 1.7 milyon TL’ye devrettiği, parayı aynı gün M.A.Ö.’ye ‘borç ödeme’ açıklamasıyla gönderdiği anlatılıyor. Hesaplarına bakıldığında, H.S.C.’nin bu kişiden hiç borç almadığı vurgulanıyor. Dolayısıyla ev satın alımında kullanılan paranın haksız kazançla elde edilmiş olabileceği ileri sürülüyor.

HALK BANK’IN KREDİ VERDİĞİ ŞİRKETTEN ARAÇ ALDI

Karagöz’ün ABK ile ilişkili olduğu için MASAK tarafından el konan, Halk Bank tarafından kredi verdiği ortaya çıkan Ayyıldız Sac Profil Çelik Sanayi Ticaret ve Limited Şirketi’nden 2022’de lüks araç devraldığı, bunu 2023’te Alyapark Yapı Sanayi Ticaret ve Limited Şirketi’ne devrettiği anlatılıyor. Bu devirlerde Karagöz’le firmalar arasında para transferi gerçekleşmediği ifade ediliyor.

ABK soruşturmasının şikayetçileri arasında yer alan Nurullah Özgür Kopuk, emniyetteki işlemlerinin halledilmesi karşılığında Karagöz’ün iki iPhone marka telefon istediğini iddia etti.

Karagöz’ün hesabında yapılan incelemede 2022’de üç şahsın ‘iPhone ücreti’ adı altında 73.750 TL gönderdiği anlaşıldı.

HEM HAPİS HEM PARA CEZASI

Arslan ve Kaplan’a rüşvet alıp verdikleri iddiasıyla dört yıldan 12 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Ayrıca Arslan, Özay, Coşkun ve Karagöz’e 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’na muhalefetten üç yıldan beş yıla kadar hapis ve 5 milyon TL’den 10 milyon TL’ye kadar ağır para cezası ile kamu hizmetinden ömür boyu mahrumiyet isteniyor."

(HABER MERKEZİ)