'Ayla' filminin yapımcısı Mustafa Uslu, proje sahibi Yiğit Güralp'e tazminat ödeyecek

"Ayla" filminin tüm başarısını kendisine mal ettiği ve künyede ismine yer vermediği iddiasıyla yapımcı Mustafa Uslu’ya dava açan proje sahibi ve senaryo yazarı Yiğit Güralp, açtığı davayı kazandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ile Güney Kore ortak yapımı "Ayla" filminin proje sahibi Yiğit Güral, proje sahibi ve yaratıcı yapımcısı olduğu filmin künyesinde adının sadece 'senarist' olarak yazılması nedeniyle haklarının gasp edildiği iddiasıyla Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne açtığı davayı kazandı. Yapımcı Mustafa Uslu, Yiğit Güralp’e 100 bin TL tazminat ödeyecek.

ANKA'nın haberine göre, Yiğit Güralp, avukatları aracılığıyla mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde, Güney Kore’de bir televizyonun üstendiği "Koreli Kızım Ayla" belgeselini izledikten sonra "Ayla" isimli bir sinema filmini hayata geçirmek istediğini belirtti. Dilekçede aktarılanlara göre, bu film için 5 yıl çalışma yapan Güralp, geliştirme aşamasını kendisinin finanse ettiği sinema filmini tamamlamak için Kore Savaşı’na dair yüzlerce dakika görüntü, görsel belge ve binlerce sayfa yazılı belge ve kitap topladı. Filmin başrol oyuncusu olarak İsmail Hacıoğlu’nu belirleyen Güralp, ismini koyduğu, öyküsünü ve hikâyesini yazdığı, kısa filmini dahi yaptığı projesine finansör ortak arayışına girdi.

SÖZLEŞME GÜRALP'E VERİLMEDİ

Ortak bir tanıdıklarının Yiğit Güralp tarafından hazırlanan kısa filmi, izin almadan yapımcı Mustafa Uslu’ya izlettiği öne sürüldü. İddiaya göre, Uslu da Güralp’i arayarak, eski bir astsubay olarak bu projeye yapımcı olarak katılmak istediğini söyledi. Projenin hayata geçirilmesi için taraflar arasında sözleşme imzalandığının belirtildiği dava dilekçesinde, sözleşmenin Uslu tarafından Güralp’e verilmediği, buna rağmen Güralp’in projenin hayata geçmesi için senaryoyu Uslu’ya teslim ettiği ifade edildi. Yiğit Güralp’ten aldığı imzalarla "Ayla" filminin yapımını gerçekleştirdiği kaydedilen Uslu’nun, söz konusu sözleşmeyi ihlal ettiği iddia edildi.

İHTİYATİ TEDBİR VE 150 BİN TL TAZMİNAT TALEP EDİLDİ

Dava dilekçesinde Uslu’nun Yiğit Güralp’e, ‘Sen alt tarafı bir senaristsin, yazdın, işin bitti, paranı vermedik mi? Ben işleri böyle yapıyorum. İşine gelirse’ dediği, ardından filmin tanıtımı için yapılan haberlerde, film afişlerinde ve internet sitesinde Yiğit Güralp’in ismine yer verilmediği öne sürüldü. Güralp’in hem filmin galasına hem de ödül törenine de davet edilmediğinin belirtildiği dilekçede, Mustafa Uslu’nun film ile ilgili verdiği röportajlarda kendisini filmin proje sahibi olarak tanıttığı iddia edildi. Dava dilekçesinde Mustafa Uslu’nun projeyi kendisine mal ederek Güralp’in şeref ve itibarını zedelediği aktarıldı. 

Yiğit Güralp’in avukatları Murat Turhan ile Nihal Çavuş Bal aracılığıyla mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde, "Ayla" filminin DVD gibi her türlü formatlarda dağıtımı ve TV satışlarının durdurulması için ihtiyati tedbir kararı verilmesi ve 75 bin lira sözleşme bedeli ile 75 bin lira manevi tazminat talep edildi.

DİJİTAL YAPIM EVİ İDDİALARI REDDETTİ

Davaya cevap veren Dijital Yapım Evi’nin avukatı ise Mustafa Uslu ile Yiğit Güralp arasında iddia edildiği gibi bir sözleşme imzalanmadığını ve projenin asıl sahibinin müvekkil şirket olduğunu belirterek, davanın reddini istedi. İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde 15 Aralık 2022 tarihinde yapılan karar duruşmasına Güralp’in avukatı Nihal Çavuş Bal ile davalı şirketin avukatı Müge Demirel katıldı. Duruşmada söz alan Yiğit Güralp’in avukatı, davanın kabulünü istedi. Davalı Dijital Yapım Evi şirketinin avukatı ise davanın reddini talep etti.

MAHKEME, 100 BİN LİRA TAZMİNAT ÖDENMESİNE HÜKMETTİ

Kararını açıklayan mahkeme, davayı kısmen kabul ettiğini belirterek, Dijital Yapım Evi şirketinin Yiğit Güralp’e 75 bin lira ek telif bedeli ile 25 bin lira manevi tazminat olmak üzere toplamda 100 bin TL tazminat ödemesine karar verdi. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)