Aylık ve yıllık getiride şampiyon altın
Külçe altın, yıllık bazda yüzde 10.19 oranlarında yatırımcısına en yüksek getiri sağlayan yatırım aracı oldu. İsrail-Filistin savaşıyla birlikte atak yapan altın, diğer yatırım araçlarının önüne geçti
AYLIK EN YÜKSEK REEL GETİRİ KÜLÇE ALTINDAN
Kasım 2023’te aylık en yüksek reel getiri, yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 2.47, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 2 ile külçe altında gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; euro yüzde 2.27 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Amerikan Doları yüzde 0.02, mevduat faizi yüzde 0.54, BIST 100 endeksi yüzde 4.90 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 5.85 oranlarında kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde; euro yüzde1.8 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; dolar yüzde 0,47, mevduat faizi yüzde 1, BIST 100 endeksi yüzde 5.34 ve DİBS yüzde 6.27 oranlarında yatırımcısına kayıp yaşattı. Ons altındaki dalgalı artış eğilimi devam ediyor, bu gram altında da artış eğiliminin devam etmesini sağlıyor. Gerek merkez bankalarının faiz artırımına gelecek yıl son vermeleri ve yılın ikinci çeyreği ya da yarısından itibaren indirime gidecekleri beklentisi bu artıştaki temel etken.
ALTI AYLIK GETİRİDE BİST 100 LİDER
Yatırım araçlarının getirisini altı aylık dönemde ele aldığımızda, borsa yatırımcısı en kazançlı çıkan oldu. Altı aylık değerlendirmeye göre BIST 100 Endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 29.31, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 23.12 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 43.43, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 46.13 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı... Bu dönemde, merkez bankalarının faiz artırımlarının ne zaman sona ereceği konusunda bir netlik yoktu, Rusya-Ukrayna savaşı rutinleşmişti ve henüz Ortadoğu’daki savaşın etkileri hissedilmiyordu. Aynı şekilde, TCMB’nin faiz artırımlarının ve sıkılaştırma politikalarının etkileri de henüz etkilerini göstermemişti. Döviz kurlarının baskılandığına ilişkin kanı da, tek yüksek getirili yatırım aracı olarak borsanın öne çıkmasını getirmişti.
12 AYLIK GETİRİDE YİNE KÜLÇE ALTIN İLK SIRADA
Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 25.48, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10.19 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından BIST 100 Endeksi yüzde 21.16, euro yüzde 14.64 ve dolar 8.18 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi yüzde 19.37 ve DİBS yüzde 47.49 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde BIST 100 Endeksi yüzde 6.40 ve euro yüzde 0.67 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; dolar yüzde 4.99, mevduat faizi yüzde 29.19 ve DİBS yüzde 53.88 oranlarında kayıpla dönemi kapattı. Bir yıllık süreçte, özellikle seçim öncesi ve seçim sonrasındaki ilk üç ayda yaşananların sonuçları, bu getiri oranlarının temel sebebi. Mevduat faizlerinin enflasyonun çok altında kalması, dövizin arka kapı müdahaleleriyle baskılanması, yatırımcının borsaya yüklenmesini ve rallinin sürmesini sağlamıştı. Ancak, özellikle İsrail-Filistin savaşıyla birlikte atak yapan altın, tüm diğer yatırım araçlarının önüne geçti.
7 MİLYON ÇALIŞAN NEFESİNİ TUTMUŞ ZAMMI BEKLİYOR
Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm yurttaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamının belirlemesine yönelik süreç, bugün başlıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor. Bu yılki görüşmelerde önceki yıllardan farklı olarak, beş kişilik Türk-İş heyetinde ilk kez farklı sektörlerden dört işçi yer alacak. Kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçi, bu yıl yeni asgari ücretin belirlenmesi sürecine katılacak. Türk-İş’in şu ana kadar yaptığı tek açıklama, ‘insan onuruna yakışır’ bir asgari ücret! Bu çok muğlak bir ifade olmakla birlikte, Türk-İş’in açlık sınırının üzerinde bir asgari ücret talep edeceğini tahmin edebiliriz. TİSK ise dengeli, istihdamı ve rekabet gücünü koruyacak bir asgari ücret tarif ediyor. Tabii pazarlık öncesi bir rakam telaffuz edilmiyor.