AYM, iddialarını temellendirmeyenlerin başvurularını reddedecek

Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurularda değişikliğe gidildiğini duyurdu. Buna göre yüksek mahkeme, bundan sonra kendisine yapılan bireysel başvurulardaki iddialarını temellendirmeyenlerin başvurularını reddedecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM), bundan sonra 'temellendirilmemiş başvurularda' nasıl bir yol haritası izleneceğine ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Yüksek Mahkeme, ihlal iddiasına ilişkin delilleri sunmaması ve bireysel başvuru kapsamındaki haklardan hangisinin hangi nedenle ihlal edildiğini açıklayamaması halinde kendisine gelen başvuruları reddedeceğini duyurdu

Başvurucunun, birey başvurusunun geçerli olabilmesi için hak ihlaline uğradığına yönelik iddialarını açıkça temellendirmesi gerekeceği, açıkça temellendirilmeyen başvuruların ise 'kabul edilemez' bulunacağı ifade edildi.

Yüksek Mahkeme bununla ilgili, Cemal Günsel kararını örnek gösterdi. AYM, 'ifade özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasının temellendirilememesi nedeniyle kabul edilemez' bulduğu Cemal Günsel kararının bu tarz başvurularda emsal karar olacağını ifade etti.

Günsel'in başvurusuna ilişkin kararda şu ifadeler kullanıldı:

"Anayasa Mahkemesi ancak temellendirilebilmiş bir bireysel başvuruyu inceler. Başvurucuların şikayetlerini hem maddi hem hukuki olarak temellendirme zorunluluğu bulunmaktadır. Maddi dayanaklar yönünden başvurucuların yükümlülüğü şikayetlerine konu temel olay ve olguları açıklamak, bunlara ilişkin delilleri AYM'ye sunmak, hukuki dayanak yönünden yükümlülüğü ise bireysel başvuruya konu temel hak ve özgürlüklerden hangisinin hangi nedenle ihlal edildiğini özü itibarıyla açıklamaktır." (HABER MERKEZİ)