AYM: Memuriyete girişteki güvenlik soruşturmasında masumiyet karinesi ihlal edildi

Lisedeki bir kavga nedeniyle verilen 7 aylık hapis cezası geri bırakılan kişinin, sınavı kazanmasına rağmen 'güvenlik soruşturması'yla memuriyete alınmaması AYM'den döndü: Masumiyet karinesi ihlali...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM), memuriyete girişte uygulanan 'güvenlik soruşturması' için emsal niteliğinde 'hak ihlali' kararı verdi. 

Resmi Gazete'de yayımlanan AYM kararındaki bilgilere göre 2015'te Sözleşmeli İnfaz ve Koruma Memurluğu Sınavı'nda başarılı olan Enez Ersöz, hakkındaki güvenlik soruşturması ve arşiv taramasının olumsuz sonuçlanması nedeniyle Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün kararıyla mesleğe kabul edilmedi. 

GEREKÇE: LİSE KAVGASI

Karara gerekçe olarak Ersöz'ün lise öğrencisiyken okul tuvaletinde kavga ettiği arkadaşının burnunu kırması nedeniyle hakkında verilen ve geri bırakılan 7 ay 23 günlük hapis cezası gösterildi. 

YEREL MAHKEME HAKLI BULDU, İSTİNAF REDDETTİ

Enez Özkan, 'mesleğe alınmama' kararına karşı dava açtı ve yerel mahkeme de 'işlemin iptaline' karar verdi. Ancak Adalet Bakanlığı'nın başvurduğu istinaf mahkemesi kararı bozdu.

Özkan güvenlik soruşturmasında "kesin mahkumiyet hükmüyle sonuçlanmayan ceza yargılamasının esas alınması ve gerekçeli kararda suçluluğu ima eden bazı ifadeler kullanılması" nedeniyle masumiyet karinesinin ihlal edildiği gerekçesiyle bireysel başvuru yaptığı AYM 'hak ihlali' kararı verdi.  

Yüksek mahkeme kararında başvurucunun 'Anayasa'nın 36. ve 38. maddeleriyle güvence altına alınan masumiyet karinesinin ihlal edildiğine' hükmetti. (HABER MERKEZİ)