AYM’den emsal karar: ‘Bildiri dağıtan akademisyene verilen ceza hak ihlali’

Bildiri dağıtan akademisyene verilen cezayı AYM, ihlal olarak değerlendirdi. Karara ilişkin açıklama yapan Eğitim-Sen sendikal faaliyetlerin zor şartlarda yapıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL – Ankara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mahiye Sevin Bayraktar ile Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim-Sen) Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru sonuçlandı.

Bayraktar’a 2020 yılında sendika afişi astığı ve bildirisini dağıttığı gerekçesiyle üniversite yönetimi tarafından disiplin cezası verdi. Bayraktar, kararı AYM’ye taşıyarak, ifade özgürlüğünün kısıtlandığı belirtti. AYM’nin bugün açıkladığı kararda, akademisyen Bayraktar’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

HAK İHLALİ

Bayraktar’ın başvurusunu inceleyen AYM, verdiği kararın bir örneğinin Ankara 16'ncı İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine ve yeniden yargılama yapılmasına karar verdi. Bayraktar, üniversitede hakkında verilen cezayı idare mahkemesine taşımış ancak açtığı dava reddedilmişti. Başvurucu Bayraktar, sendikal faaliyet kapsamına konu eylemleri nedeniyle cezalandırılmasının ifade özgürlüğünü, örgütlenme özgürlüğünü, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını ve sendika hakkını, soruşturma dosyasının tarafına verilmemesinin ise adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini ileri sürerek, mağduriyetinin giderilmesini talep etmişti.

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİ SONUÇLARI ORTADAN KALDIRILMALI’

AYM verdiği kararda, “Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine, kararın bir örneğinin ifade özgürlüğünün ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Ankara 16. İdare Mahkemesine gönderilmesine…” ifadelerine yer verdi.

'SENDİKAL FAALİYETİN ÜLKEMİZDE NE KADAR ZOR YAPILDIĞININ KANITI'

Eğitim Sen Yükseköğretim Sekreteri Evrim Gülez, AYM'nin, kararıyla ilgili şunları söyledi: "Üniversitede afiş asması ve bildiri dağıtması nedeniyle disiplin cezası verilen üyemiz Sevin Bayraktar’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine oybirliği ile karar verildi. Mahkeme başvuruyu sendikal faaliyet kapsamında değerlendirmedi. Üniversitede bildiri dağıtması ve afiş asması sebebiyle hakkında disiplin cezası uygulanan üyemiz adına 2020 yılında açtığımız davanın reddi sonrası Anayasa Mahkemesine yaptığımız başvuruya Afiş asma ve bildiri dağıtmanın Anayasanın 26. Maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek üyemiz lehine ihlal kararı vermiştir. Kararda 657’ye ilişkin hükümlerinin öğretim elemanlarına uygulanamayacağına atıf yapılmıştır. Bu açıdan olumlu bir karar ancak yapılan işlemin sendikal faaliyet alanında görülmemesi ve bu açıdan değerlendirilmemesi sendikal hak ve özgürlüklerin kullanımının AYM tarafından dikkate alınmadığını da gösteriyor. Karar bu açıdan bakıldığında sendikal mücadelenin ülkemizde ne kadar zor koşullarda yapıldığını da fazla söze gerek kalmadan anlatıyor."