AYM’den ‘IBAN’ paylaşımı nedeniyle tutuklanan Aygün’e ilişkin ihlal kararı

Anayasa Mahkemesi, gazeteci Hakan Aygün’ün sosyal medya paylaşımı nedeniyle tutuklanmasının kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlali olduğuna karar verdi. Aygün, korona virüsü ile mücadele kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın IBAN paylaşarak yardım çağrısında bulunmasıyla ilgili paylaşım yapmıştı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Gazeteci Hakan Aygün, 3 Nisan 2020 tarihinde sosyal medya hesabından korona virüsü salgını sürecinde hükümetin başlattığı yardım kampanyasına yönelik yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek tutuklandı.

Söz konusu paylaşımında, “IBAN suresi ayet 1 ey IBAN edenler… Biz size ayrı bankalardan IBAN numaraları verdik ki IBAN edesiniz diye, hiç şüphesiz ki ahiret gününde IBAN edenle IBAN etmeyenler ayrılacaktır!” ifadelerini kullanan Aygün, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” suçlamasıyla 5 Mayıs 2020’ye kadar cezaevinde tutuklu kaldı.

Anayasa Mahkemesi’ne 22 Nisan 2020’de bireysel başvuruda bulunan Aygün’e ilişkin karar veren mahkeme, Aygün’ün tutuklanmasının hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ve Anayasa’nın güvence altına aldığı kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmederek 40 bin TL manevi tazminat ödenmesine oybirliğiyle karar verdi.

‘ŞİDDET ÇAĞRISININ OLDUĞU SÖYLENEMEZ’

Anayasa Mahkemesi kararında, Aygün’ün “halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu” kapsamında suçlanmasına neden olan “…iman numarasıyla İBANa çalışan din sömürücüleri…” ifadelerine dair, “Toplumun bazı kesimlerini ötekileştiren bir üslup kullandığı açıktır. Buna karşılık söz konu paylaşımın toplumun bir kesimini sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılıklarına dayanılarak başka bir kesimine karşı kin ve düşmanlığa tahrik eden bir yönü yoktur” dedi.
Öte yandan Aygün’ün, "Diyanetten Yardımı Belediyeye Yardım yapmayın fetvası zekatların ulusal düzeyde kampanya bağışı caizdir" başlıklı haberle ilişkilendirilerek yaptığı, “Ondan sonra iman mı İBAN mı diye garİBAN imanlıları tahrik eden manyaklar çıkıyor. Görüyorsunuz bütün olay İBAN kavgası” ifadelerinin yer aldığı paylaşımına ilişin AYM kararında, “Toplum kesimlerini birbirine karşı kin ve düşmanlığa tahrik unsurunun veya şiddet çağrısının olduğu söylenemez” denildi.

‘TUTUKLAMA İÇİN KUVVETLİ BELİRTİ ORTAYA KONMADI’

Soruşturma belgelerinde yer alan tespit ve değerlendirmeler kapsamında AYM, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçu yönünden tutuklama için gerekli olan suç işlendiğine dair kuvvetli belirtinin yeterince ortaya konulamadığı sonucuna vardı.

AYM kararında, tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa'nın güvence altına aldığı kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti ve Aygün’e 40 bin TL manevi tazminat ödenmesi kararını oybirliğiyle verdi. (DUVAR)