AYM’den polis şiddetine ihlal kararı

İzmir'de "Laik, bilimsel, ana dilinde eğitim" eyleminde polisin şiddet uyguladığı Nuray Zencir'e Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdi. Zencir'e 90 bin lira tazminat ödenecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'de yapılan "Laik, bilimsel, ana dilinde eğitim" eyleminde polis şiddetine uğrayan Nuray Zencir'in Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru karara bağlandı.

Anayasa Mahkemesi, 2015 yılında gerçekleşen olayla ilgili, “insan haysiyetiyle bağdaşmayan muameleye” maruz kaldığına hükmettiği Zencir’e 90 bin liralık tazminat ödenmesine karar verdi ve soruşturmanın yenilenmesini istedi.

Alevi örgütleri ve Eğitim-Sen’in çağrısı ile 2015 yılında düzenlenen “laik, bilimsel ve ana dilinde eğitim” talepli eylemlerin İzmir ayağında polis katılımcılara tazyikli su ve biber gazı kullandı. İzmir’de yapılan eyleme katılan Zencir de polis müdahalesi sonrası darbedildi. Bir süre polisten şiddet gören Nuray Zencir gözaltına alınmadan serbest bırakıldı.

Darp sonrası devlet hastanesine muayene için giden Zencir, “Bir polis memuru kafama vurdu. Yere düştüm. 7-8 polis memuru beni alıp götürmek için aralarında sırtımı yumrukladılar, copladılar, her tarafım çok ağrıyor” diyerek yaşadıklarını anlattı. Aldığı raporla 'işkence', 'görevi kötüye kullanma', 'kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma' ve 'hakaret' gibi suçlamalarla polislerden şikayetçi oldu. Başlatılan soruşturmada ifadesi alınan emniyet amiri, “Memurlarla, şahıslar arasında bir itişme oldu. Kesinlikle şahıslara vurulmadı. Belki de müşteki şahsı vermek istemeyen şahıslar bile yapmış olabilir" dedi.

Başsavcılık polisler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi. İtirazı değerlendiren üst mahkemenin de başsavcılığın kararının uygun bulması sonrası Nuray Zencir, 2018 yılında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Zencir’in başvurusunu görüşen AYM heyeti, ihlal kararı verdi. Yüksek mahkeme, polisin orantısız güç kullanması sonrası insan onuruyla bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğini belirtti. Ayrıca etkili soruşturma yapılmayarak da usul boyutu ile ihlal tespiti yapıldı.

 

'GÜÇ KULLANIMININ GEREKLİLİĞİ VE ORANTILIĞI KOLLUK BİRİMLERİNCE ORTAYA KONULAMAMIŞTIR'

Kararda şu ifadeler yer aldı: “Başvurucunun bizzat şiddete başvurduğuna ya da kolluk güçlerine direndiğine dair tutanak veya görüntü bulunmamaktadır. Ayrıca başvurucu hakkında bu toplantı nedeniyle alınmış bir cezai önlem veya soruşturma yapıldığı bilgisi de mevcut değildir. Dolayısıyla güç kullanımının gerekliliği ve orantılığı kolluk birimlerince ortaya konulamamıştır. Somut olay bir bütün olarak değerlendirildiğinde eylemin insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele şeklinde nitelendirilmesi mümkün görülmüştür.”

Ayrıca Polis ve soruşturma yapmayan savcılık makamını ihlalden sorumlu tutan mahkeme soruşturmanın yenilenmesini istedi.

Mahkeme Zencir için hak ihlali ve soruşturmanın yenilenmesi kararının yeterli olmayacağını ve bu nedenle de 90 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. (HABER MERKEZİ)