AYM'nin yeni başkanı Kadir Özkaya 'denge unsuru' mu?
AYM'ye 15 üyeden 9'unun oyunu alarak seçilen Kadir Özkaya'nın Barış Akademisyenleri ve sansür yasası için aleyhte, Can Atalay için lehte oy kullandığı belirtildi.
DUVAR - Anayasa Mahkemesi'nde 20 Nisan'da emekli olacak Zühtü Arslan’ın yerine yapılan başkanlık seçimini 15 üyenin 9’unun oyunu alan Başkanvekili Kadir Özkaya kazandı.
T24 yazarı Gökçer Tahincioğlu, Özkaya'nın görevde olduğu süre boyunca AYM'nin verdiği kararlarda kullandığı bazı oyları paylaştı. Özkaya'nın, Erdoğan tarafından AYM'ye atanan üyelerden seçilen ilk başkan olduğuna dikkat çeken Tahincioğlu'nun yazısından bir bölüm şöyle:
'ARALIK 2026'YA KADAR GÖREV YAPACAK'
"Yüksek Mahkeme’de 'iktidar bloğu' olarak bilinen bloğa yakın olduğu söylenen, buna karşılık TİP Milletvekili Can Atalay ile ilgili kararda, yargılamanın durdurularak, tahliyesi yönünde oy kullanan Özkaya’nın ismi, seçim öncesi kulislerde, 'denge unsuru' olarak anılıyordu. İktidarın seçilmesine 'tepki' göstermeyeceği bir isim olarak anılan Özkaya, uzun süredir başkanlık için adı geçen eski İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan’ın adaylık konusunda “çaba göstermediği” seçimde, çoğunluğu 'iktidar bloğu' içerisinde gösterilen 9 üyenin oyuyla, rahat biçimde başkanlığa seçildi.
Anayasa Mahkemesi’nin yeni başkanı Özkaya, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından mahkemeye atanan isimler arasından başkan seçilen ilk üye oldu.
...
Özkaya, Anayasa Mahkemesi üyeliği süresince 'iktidar bloğu' olarak gösterilen, kritik dosyalarda iktidarın görüşlerine yakın çizgide oy kullanan arasında yer aldı. Ancak bu bloktaki diğer üyelerden farklı olarak, kimi zaman, 'muhalefet bloğu' adı verilen blokla birlikte hareket ettiği kritik davalar da oldu.
Özkaya, sansür düzenlemesi olarak bilinen Dezenformasyon Yasası, Barış Akademisyenleri’nin hak ihlali başvurusu gibi davalarda, iktidar bloğu ile hareket ederken, TİP Milletvekili Can Atalay dosyasında, muhalefet bloğu ile aynı yönde karar verdi. Özkaya, 2020 ve Mart 2024’te, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili görevine de seçildi. Seçime de başkanvekili kimliği ile girdi. Özkaya, 12 yıllık görev süresinin dolacağı Aralık 2026’ya kadar başkan sıfatıyla görev yapacak.
...
Anayasa Mahkemesi üyeleri, 12 yıllığına bu göreve seçiliyor. 15 üyeli Anayasa Mahkemesi'nin 7 üyesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 üyesini 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 3 üyesini ise TBMM seçti
Gül döneminde seçilen Başkan Arslan’ın ve Kuz’un görev süresi bitiyor. Engin Yıldırım, 2010’daki anayasa değişikliği öncesinde göreve seçildiğinden, 8 yıl sonra, 65 yaşında emekli olacak.
Arslan’ın emekliye ayrılmasıyla, Gül döneminden şu isimler kalacak:
Hasan Tahsin Gökcan Başkanvekili (17 Mart 2026 emeklilik)
Engin Yıldırım (2032 emeklilik)
TBMM tarafından seçilen ve görevleri süren üyeler şunlar:
Muhterem İnce (5 Ekim 2034 emeklilik)
Rıdvan Güleç (17 Mart 2027 emeklilik)
Kenan Yaşar (1 Şubat 2034 emeklilik)
Erdoğan döneminde seçilen üyeler, şu isimlerden oluşuyor:
Kadir Özkaya (Başkanvekili) (22 Aralık 2026 emeklilik)
Yusuf Şevki Hakyemez (20 Ekim 2028 emeklilik)
Recai Akyel (25 Ağustos 2028 emeklilik)
Yıldız Seferinoğlu (25 Ocak 2031 emeklilik)
Selahaddin Menteş (6 Temmuz 2031 emeklilik)
Basri Bağcı (6 Nisan 2032 emeklilik)
İrfan Fidan (25 Ocak 2033 emeklilik)
Yılmaz Akçil (30 Ocak 2036 emeklilik)"
(HABER MERKEZİ)