Ayvacık Geri Gönderme Merkezi'nde 'yer kalmadı' iddiası: 11 saattir yürüyoruz

Ayvacık ilçesinde Göç İdaresi İl Müdürlüğü’ne bağlı bulunan Geri Gönderme Merkezi, bünyesinde bulunan mültecileri 'yol izin sevk belgesi' vererek gönderdi. Merkezde 'yer kalmadığı' iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde Göç İdaresi İl Müdürlüğü’ne bağlı bulunan Geri Gönderme Merkezi’nden “yol izin sevk belgesi” ile gönderilen mülteciler Ayvacık-Ezine-Güzelyalı ve Çanakkale Çevreyolu üzerinden Çanakkale Otogarı'na yürüyor.

KİRALADIKLARI ARAÇ İLE PARALARINI VERİP DOLANDIRILMIŞLAR!

Çoğunluğu Pakistanlı olan mültecilerin bir kısmı otogara gitmek için araç kiraladıklarını, o araçtan da otogara 6-7 kilometre kala indirildiklerini, kimi ise araç kiralamadan yürüyerek geldiklerini dile getiriyorlar.

'11 SAATTİR YÜRÜYORUZ'

Adının Zabi olduğunu söyleyen Pakistanlı mülteci, İstanbul’da yakalandıklarını ve  önce Çankırı, ardından da Çanakkale’ye gönderildiklerini, buradan da Afyonkarahisar’a gitmek için kendilerine 'yol izin sevk belgesi' verildiğini söyledi. Zabi, 11 saattir yürüdüğünü ve amacının Yunanistan’a geçmek olduğunu söyledi.

OTOGARDA BEKLİYORLAR

Mültecilerin çoğunluğu Türkçe bilmiyor, aralarından birkaçı kendisini ifade etmekte zorlanırken, otogara ulaşanlar burada beklemeye başladı. Yanlarında paraları olmadığını belirten mültecilerin, Afyonkarahisar yolculuğu devam ediyor. Aralarında kadınlar ve çocukların bulunduğu mültecilerin, haklarında sınırdışı edilme kararı olduğu  belirtiliyor.

GÖÇ İDARESİ’NDEN AÇIKLAMA

Mültecilerin yürüyüşü ile ilgili açıklamada bulunan İl Göç İdaresi, “Yabancı uyruklu şahıslar, başka illerde ikamet izinleri bulunduğu halde ilimize geldiği tespit edilip il göç idaresi müdürlüğümüzce kimlik ve parmak izi kontrolleri yapılarak gitmeleri gereken kayıtlı oldukları illere gönderilmek üzere işlemleri yapılan kişilerdir” ifadelerine yer verdi.

'YER KALMADI' İDDİASI

Öte yandan, Ayvacık’ta bulunan Geri Gönderme Merkezi’nde yer kalmadığı iddiaları gündeme gelirken, mültecilerin bu nedenle salındığı ileri sürülüyor. Mültecilere verilen belgede, “Haklarında sınır dışı edilme kararı” olduğu belirtilirken, Göç İdaresi’nden yapılan açıklamada, “Başka illerde ikamet izinlerinin bulunduğu” bilgisi paylaşıldı.