Aziz İhsan Aktaş kim: Örgüt lideri olmakla suçlanan isim devletten ve AK Partili belediyelerden de sayısız ihale almış
Beşiktaş Belediyesi'ne yapılan operasyonun sorumlusu olarak gösterilen Aziz İhsan Aktaş'ın şirketleri Yargıtay'dan, TBMM'den, AK Partili belediyelerden ve devlet kurumlarından da ihale almış.
İSTANBUL - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Beşiktaş ve Esenyurt Belediyeleri'ne yönelik 'suç örgütü üyeliği', 'ihaleye fesat karıştırma' ve 'mal bildirimiyle ilgili yasanın ihlali” suçlamalarıyla geniş çaplı bir soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve 46 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltı kararı verilenler arasında bir başka soruşturma kapsamında görevden alınan ve tutuklanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer de bulunuyordu.
İddialara göre, Aziz İhsan Aktaş liderliğindeki bir suç örgütü, belediye başkanlarına ve üst düzey yöneticilerine rüşvet vererek ihale süreçlerini manipüle ediyordu. Başsavcılık, üç aylık bir süreçte elde edilen delillerle soruşturmanın başlatıldığını belirtirken, Aziz İhsan Aktaş hakkında 'suç örgütü kurma ve yönetme', 'suç örgütüne üye olma', 'rüşvet verme', 'ihaleye fesat karıştırma', 'Vergi Usul Kanununa muhalefet' ve 'mal varlığı değerlerini aklama' suçlarından işlem yapıldığı kaydedildi.
Açıklamada, tutuklu bulunan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in de dahil olduğu 12 belediye görevlisiyle ilgili dinlenen tanıklar, toplanan deliller ve alınan bilirkişi raporlarından da bahsedildi.
İDDİA: İHALELERE MÜDAHALE ETTİ
İddiaya göre, Aziz İhsan Aktaş, ihale hazırlık sürecinde Esenyurt Belediyesi görevlileriyle belediye binasında görüşmeler gerçekleştirdi, yaklaşık maliyet ve şartnameye müdahale etti ve gizli kalması gereken belgelere ulaşarak ihaleyi istedikleri gibi sonuçlandırmaya yönelik usulsüzlükler yaptı. Dosya kapsamında tutuklu Ahmet Özer hakkında da yeni bir gözaltı kararı verildiği ifade edildi.
AZİZ İHSAN AKTAŞ KİMDİR?
Peki aralarında belediye başkanlarının da bulunduğu 47 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesine neden olarak gösterilen Aziz İhsan Aktaş kimdi, hangi şirketlerle hangi kurumlara hizmet vermişti?
Gözaltı kararlarına neden olan iddiaların merkezinde iki şirket bulunuyor: Bilginay ve İçkale.
Suçlamaya konu şirketlerden Bilginay, 2007 yılında Antalya’da kuruldu. Şirket, 2014’ten itibaren Diyarbakırlı iş insanı Aziz İhsan Aktaş ile aynı soyadlı, Ramazan Aktaş ve Özkan Aktaş yönetimine girdi.
2015 yılında merkezini Ankara’ya taşıyan Bilginay’ın yönetiminde de Aktaş soyadlı kişiler yöneticilik yapmaya başladı. Şirket son olarak Haziran 2024’te 750 milyon liralık sermaye artırımında bulunmuştu.
İHALE ALMADIĞI KURUM YOK
Bilginay, birçok devlet kurumundan dev ihaleler alan bir şirket. Bakım-onarım, araç kiralama, lojistik ve personel temini alanlarında faaliyet gösteren Bilginay’ın çalıştığı kurumlar da dikkat çekici. Bilginay’ın hizmet verdiği kurumlar arasında Elektrik üretimi Anonim Şirketi (EÜAŞ), Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı (TAPDK), Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), Yargıtay, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve çok sayıda kamu hastanesi de yer alıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden de birçok ihale alan Bilginay, İGDAŞ ve İETT’ye hizmet veriyor. Bilginay’ın ihale alıp hizmet verdiği belediyeler arasında, İstanbul Beşiktaş, Mersin Silifke, Urfa Karaköprü, Mersin Akdeniz, Adana Büyükşehir, Trabzon Büyükşehir, İzmir Bornova, Urfa Haliliye, Isparta, Aydın Büyükşehir, İzmit, Adıyaman, Yozgat ve Erzurum Yakutiye de var.
GÖKHAN GÜNAYDIN DA LİSTE PAYLAŞTI
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Beşiktaş Belediyesi’ne yönelik düzenlenen operasyona gerekçe olarak gösterilen firmanın devlet kurumlarından ve AKP'li belediyelerden de ihaleler aldığını kaydederek, “Salt bu veri dahi içeriğinden bağımsız biçimde, araçsallaştırılmış hukuk üzerinden siyasi saiklere gerçekleştirildiğine yönelik karine oluşturmaktadır” değerlendirmesini yaptı.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da söz konusu firmanın devlet kurumlarından ve AK Partili belediyelerden aldığı ihaleleri şöyle paylaştı:
Beşiktaş operasyonuna gerekçe gösterilen firmanın,
1- Devlet Kurumlarından aldıkları ihaleler;
EÜAŞ, TAPDK, DHMİ, Yargıtay, Siirt İl Özel İdaresi, yüksek öğretim kurumları ve/veya hastaneler (Şanlıurfa, Gaziantep, Uludağ, Pamukkale, Meram, Balıkesir, Antalya, Cerrahpaşa).
2- AKP belediyelerinden aldıkları ihaleler;
İsparta, Bahçelievler, Elazığ, Trabzon Büyükşehir, Kahramanmaraş Büyükşehir, Haliliye, Yakutiye.
Bu ihalelerin toplamı 4 milyar TL’nin üzerinde.
Salt bu veri dahi, Beşiktaş operasyonunun, içeriğinden bağımsız biçimde, araçsallaştırılmış hukuk üzerinden siyasi saiklere gerçekleştirildiğine yönelik karine oluşturmaktadır."
AKTAŞ'IN İKİNCİ ŞİRKETİ DE AK PARTİLİ BELEDİYELERLE ÇALIŞMIŞ
Suçlamalara konu şirketler arasında yer alan İçkale ise 2015 yılında Bilginay’ın ortaklığıyla Diyarbakır’da kuruldu. Şirket iki yıl sonra merkezini Ankara’ya taşıdı. Doğan Aktaş’ın sahibi olduğu İçkale şirketi, 2019 yılında merkezini İstabul olarak belirledi. Akaryakıt, lojistik, inşaat alanlarında hizmet veren şirketin, birçok AK Partili ve CHP’li belediyelerle çalıştığı görülüyor.
İçkale şirketinin çalıştığı, ihale aldığı belediyeler arasında Gaziantep Büyükşehir, Kütahya, Küçükçekmece, Balıkesir, Beşiktaş, Esenyurt, Çerkezköy, Bağlar bulunuyor. Elektrik Üretim A.Ş. gibi devlet kurumlarıyla da çalışan İçkale, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na da hizmet veriyor.
İçkale’nin, soruşturmaya konu Esenyurt Belediyesi’nden cemevi ve lise kampüsü yapımı ihalesi aldığı biliniyor. İçkale, 25 dönümlük arazide lise kampüsü ihalesini 2 Mayıs 2023’te, 1 milyar liraya almıştı.