Aziz Nikolaos Anıt Müzesi'nde, 11'inci yüzyıldan duvar resimleri bulundu
Antalya'nın Demre ilçesindeki Aziz Nikolaos Anıt Müzesi'ndeki restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarında 11'inci yüzyıldan duvar resimleri bulundu.
DUVAR - Antalya'nın Demre ilçesinde bulunan ve 'Noel Baba' olarak bilinen Aziz Nikolaos Anıt Müzesi'nde restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları devam ediyor. Anıt müzedeki çalışmalarda, 11'inci yüzyıldan yeni duvar resimleri ortaya çıkarıldı.
DHA'nın haberine göre, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında müzedeki 11'inci ve 12'nci yüzyıldan kalma duvar resimlerinin belgeleme ve konservasyon çalışmaları yapılıyor.
Demre Likya Uygarlıkları Müzesi Müdürlüğü denetiminde Yüksek Restoratör-Konservatör Kültür Varlıkları Koruma Uzmanı Uğur Yalçınkaya başkanlığındaki 3 kişilik ekip tarafından yürütülen çalışmalarda, duvar resimlerini oluşturan özgün malzemeler ve bozulmalarına yönelik ileri tekniklerde bilimsel analizleri yapılıyor.
Çalışmalar hakkında bilgi veren Uğur Yalçınkaya, "Analizlerde, Orta Çağ resimlerinin yapımında kullanılan malzemeler, yapım yöntemlerine ilişkin bilgiler ortaya çıkarıldı. Resimlerin durumu ve önceki dönemlerde yapılan onarımlar incelendi. Resimlerdeki bozulmaların saptanması için incelemeler yapıldı. Belgeleme çalışmalarında, resimlerin UV fotoğraflama, yan ışık çekimleri, ortofoto gibi görüntüleme teknikleri kullanıldı. Resimlerin önceki durumları belgelendi. Tüm duvar resimleri, iskelelerle yaklaşılarak yakından incelendi, paftalara aktarıldı, dijitalleştirildi. Elde edilen bilgilerde, duvar resimlerinin Orta Çağ'da kireç esaslı sıvalar üzerine mineral pigmentler kullanılarak, 'Secco' (kuru sıva üzerine resim yapma) tekniği ile yapıldığı tespit edildi. Resimler üzerindeki fırça boyutları, pergel izleri, günlük çalışma sıvılarının geçişleri gibi birçok unsur belirlendi" ifadelerini kullandı.