Babacan Van'da: Kürtler Meclis'e girdi ama Kürtçe daha giremedi

DEVA Partisi lideri Babacan, Van'da partisinin İl Başkanlığı açılışındaki konuşmasında, Kürtçe’nin tutanaklarda ‘X dili’ olarak yer alması ile ilgili "Kürtler Meclis’e girdi ama Kürtçe giremedi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Kadir Cesur

VAN - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Erciş İlçe Başkanlığı ve Van İl Binası'nın açılışına katılmak üzere Van'a geldi.

Erciş'teki açılış öncesinde konuşma yapan Babacan'ın gündeminde Kürt sorunu ve ekonomi vardı. Konuşmasında Babacan, "Türkiye’de şu anda bir Kürt sorunu var biliyorsunuz. Biz de içindeyken ne diyorduk, 'Kürt sorunu var, bizim de sorunumuz var' diyorduk. Ben buradan Erciş'ten Erdoğan'a da sesleniyorum, Bahçeli'ye de sesleniyorum. Kürt sorunu var mı yok mu? Burada Erciş’te, bizim Kürt vatandaşlarımıza soruyorum. Buradan çağrı yapıyorum. Eşit vatandaşlık temelinde çözeceğiz, eşit vatandaşlık bu ülkenin her bir vatandaşını devlet aynı samimiyetle kucaklamak zorunda, başka türlü bu ülkenin birliğini ve beraberliği sağlayamazsınız" ifadelerini kullandı.

'SİZ, DİNE SALDIRANLAR İLE BİRLİKTESİNİZ'

Açılış konuşmasının ardından bir kişi Babacan'a "Siz dine saldıranlarla birliktesiniz. Siz İslam’a saldıranlarla birliktesiniz. Siz, Zilan'da 18 bin insanı katleden CHP zihniyeti ile birliktesiniz" diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine Babacan, "Kardeşim 20-30 sene öncekiler gibi konuşuyorsun. Sen bir gençleri dinle. Sen bir arkanı dön buradaki gençleri dinle" sözleriyle karşılık verdi.

BABACAN’A TEPKİ OLARAK ZAFER, BOZKURT VE RABİA İŞARETİ

Ali Babacan, Van şehir merkezinde ilk olarak Kadim Aşiretler Federasyonu’nu ziyaret etti. Daha sonra Babacan, hem Kürtçe hem de Türkçe şarkıların çalındığı seçim otobüsünden insanları selamladı.

Bazı insanlar, Babacan’ın geçişi esnasında zafer işareti, bozkurt işareti ve ‘Rabia’ işareti yaptı.

'SEN OLDUĞUN ZAMAN EKONOMİ İYİYDİ'

Seçim otobüsüyle gezerken bir kişi Babacan’a, “Ne olacak bizim halimiz? Açlıktan ölüyoruz. Gönderin bunları. Sen olduğun zaman ekonomi iyiydi ama bunlar bitirdi” dedi. Babacan ise, “Düzelecek. Hep beraber düzelteceğiz. İlk seçimde çözeceğiz. Daha iyi olacak” diyerek cevap verdi.

Babacan daha sonra DEVA Partisi Van İl Başkanlığı’nın açılışına katılmak üzere, il binasının önüne geldi. Açılış programında bir konuşma yapan Babacan’ın gündeminde daha çok Kürt sorunu vardı.

'MEVCUT İKTİDARIN SON KULLANMA TARİHİ GEÇTİ'

Babacan, konuşmasında şunları söyledi:

“Tüm sıkıntıları aşacağız. İnşallah seçimden sonra Türkiye’de hep beraber yepyeni bir sayfa açacağız. Biz cebimizde güvenin ve çözümün anahtarları ile dolaşıyoruz. Her alandaki sorunları nasıl çözeceğimizi açık açık anlatıyoruz. Çözümlerimizi yazılı bir şekilde tarih vererek, bütçesini hesap ederek ortaya koyuyoruz. Öyle bol keseden vaat dağıtanlardan da değiliz. Yarının Türkiyesi'nin mimarları biz olacağız. Türkiye’nin değişiminde DEVA Partisi aslî bir rol oynayacak. Mevcut iktidarın son kullanma tarihi geçti.

'AYNI 3Y'Yİ MİRAS BIRAKIP GİDECEKLER'

Bunlar en başta söylediklerinin tam tersini söylemeye başladılar. Bir ‘3Y’ vardı biliyor musunuz? Yasaklar, yoksulluk ve yolsuzluk… ‘3Y’ ile mücadele için evet iyi bir başlangıç oldu ama ondan sonra kadro değişti, bozuldu. Yoldan saptılar. Şimdi maalesef ülke aynı 3Y ile karşı karşıya kaldı. Korkuyorum ki aynı 3Y'yi miras bırakıp gidecekler. Bu ülke, böyle bir ülke yönetimine layık değil" dedi.

'KAYYIM ATAMALARI, VATANDAŞI CEZALANDIRMA YÖNTEMİ HALİNE GELDİ'

Yerel yönetimler güçlendirilecekti. Ne oldu? Bırakın yerel yönetimleri güçlendirmeyi bugün seçilmiş belediye başkanları makamlarından indiriliyor, yerine kayyımlar oturtturuluyor. Seçimleri kazanamayınca vatandaşı cezalandırma yöntemi haline geldi kayyım atamaları. Sağda solda milli irade diyerek kendini aldatanlar, yerelde seçimi kazanamadıklarında halkın iradesini tanımıyorlar."

AYSEL TUĞLUK VURGUSU

Babacan, Aralık 2016’dan beri Kocaeli 1 No’lu F Tipi’nde tutuklu olan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk hakkında da konuştu. Demans hastalığına rağmen Adli Tıp Kurumu’nun vermiş olduğu rapor ile tutukluluğu devam eden Tuğluk’un durumunun bir insan hakkı ihlali olduğunu belirtti.

Babacan, “AK Parti’nin ilk yıllarında cezaevlerindeki koşulların iyileştirilmesi sağlandı. Avrupa Birliği ile müzakerelerde de önemli bir konuydu bu ve biz kendi vicdanımız için bunu yaptık. Bugün geldiğimiz noktada bir kadın siyasetçi, hastalığının ilerlemesine rağmen hala cezaevinde tutuluyor. Hastanelere gidince hapishanede kalamaz diyorlar. Fakat Adli Tıp Kurumu’na gidiliyor. Orada siyasi baskı ile bir rapor çıkıyor ve hala hapiste tutuluyor. Çok ağır bir hastalık. Çok ciddi bir insan hakkı ihlali yapılıyor" ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN, 10 SENE SONRA KENDİ İLE KAVGA ETMEYE BAŞLADI'

Kürt sorunu hakkında konuşan Babacan, “Sayın Erdoğan ne demişti? 2005’te ne dediysem onun arkasındayım demişti değil mi? Kürt sorunu benim de sorunumdur demişti değil mi? Peki ne oldu? 10 sene sonra kendi ile kavga etmeye başladı. ‘Kardeşim ne Kürt sorunu’ demeye başladı. Peki Kürt meselesi çözüldü mü? Ben burada Van’da sorayım size çözüldü mü? Çözülmedi! Tam tersine dirildi.

Erdoğan bu bölgeye geldiğinde Dicle’nin kenarındaki kuzuyu hatırlıyor, Ankara’ya dönünce kurdun yanında başka bir hizaya giriyor. Farkında bile değil. Belli ki Bahçeli’nin yanından iki dakika ayrılıp da Kürt meselesini doğrudan insanlar ile konuşacak durumu da yok artık. Ne zaman gitti Bahçeli’yi, Perinçek’i yanına ortak aldı, o gündür bu gündür memleketin sorunları çözülmüyor" dedi.

'KÜRTLER MECLİS’E GİRDİ AMA KÜRTÇE DAHA GİREMEDİ'

Babacan, Kürtçe’nin meclis tutanaklarında ‘X dili’ olarak yer alması ile ilgili de konuştu.

DEVA Partisi lideri, “Türkiye Büyük Millet Meclisi, bütün vatandaşlarımızı temsil eden kurum demek değil mi? TBMM’de insanların konuştuğu dil inkâr ediliyor. Bir insanın annesinden ninni dinlediği dil inkâr edilir mi? Meclis’in tutanaklarını açın bakın. İnternette hepsi yayınlanıyor. ‘X’ harfi koyuyorlar. ‘X’ İngilizce’den alınan bir harf değil mi? Sen İngilizce'den aldığın harfi oraya koymayı biliyorsun da Kürtçe iki tane cümleyi yazmayı bilmiyor musun? Kürtçe bu toprakların dili. Üstelik ülkemizde en çok konuşulan ikinci dil. Kürtler Meclis’e girdi ama daha Kürtçe bu ülkenin meclisine giremedi" dedi.

Etiketler Ali Babacan Van DEVA