Babacan'dan 'ittifak' vurgusu: İlişki zemini sıcak tutulmalı
DEVA lideri Ali Babacan, güçlendirilmiş parlamenter sistem isteyen partilere işbirliği çağrısı yaptı. Babacan, "İleride bir ittifaktan söz edilecekse, ilişki zemininin sıcak tutulması önemli" dedi.
DUVAR - Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, parlamenter sistem arayışında olan siyasi partilerin ayrı ayrı kamuoyuna açıkladıkları önerileri tekleştirmek için ortak çalışma ve işbirliği çağrısı yaptı. Babacan, partisinin henüz bir seçim ittifakı kararı almadığını söyledi. Babacan, "Eğer ileride bir ittifaktan söz edilecekse, bugünden siyasi partiler arasında ilişki zemininin sıcak tutulması önemlidir. Tema bazlı işbirliği alanının genişletilmesi önemlidir" dedi.
DEVA lideri Ali Babacan, partisinin "Sosyal Eylem Planı"nı düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Babacan, siyasi gündeme ilişkin soruları da yanıtladı.
Babacan'a, son dönemde muhalefet partilerine yaptığı "parlamenter sistem çalışmalarının ortaklaştırılması ve seçimden sonraki geçiş sürecinin planlanması" konusundaki "işbirliği" çağrısının bir seçim ittifakını da içerip içermediği sorusu yöneltildi. İşbirliğinin ana çerçevesinin, parlamenter sistem konusunda ortak çalışma yürütülmesi olduğunu anımsatan Babacan, sistem değişikliğinin bir anayasa değişikliği gerektirdiğini söyledi.
'MUTABAKAT ARAYIŞI ZORUNLU'
Ali Babacan, seçimden sonra da tek bir siyasi partinin anayasa değiştirecek parlamento çoğunluğuna ulaşmasının zor göründüğüne ve bunun için de diğer partilerle mutabakat arayışının zorunlu olduğuna dikkat çekti.
Sistem değişikliği için toplumsal mutabakatın da şart olduğunu vurgulayan Babacan, bunun için de seçimden önce yurttaşların önüne somut ilkeler ve değerler bütünün konulması gerektiğini kaydetti. Babacan sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda kamuoyu yoklamalarına baktığımızda, toplumumuzun en az yarıdan fazlası parlamenter sistemi tercih edeceğini söylüyor. Bu önemli bir zemin. Bu zemin üzerinde siyasi partilerin bundan sonraki süreçte birbirleriyle yakın diyalog içinde olması lazım. Farklı işbirliği modellerinin de mümkün olduğunca tek bir çalışmaya indirgenmesi ve bu konuda da çaba içinde olunması gerek.
'ORTAYA İRADE KONULMALI'
Aksi halde önümüzdeki seçime giderken parlamenter sistem isteyen 4, 5, 6 parti ayrı sistemleri vatandaşın önüne koyarsa bu kafa karışıklığına neden olabilir. Bu partiler güven oluşturmada eksik kalabilir. Bunun için bu noktada bu çalışmaları bir araya getirmekte büyük fayda görüyoruz. Yöntemi konuşulur, süreç nasıl işletiliyor detayları konuşulur. Önemli olan bu konuda bir siyasi irade olması." (HABER MERKEZİ)