Bahçeli'ye Kıbrıs'tan tepki: 'Açıklamaları hakaret niteliğinde'

Bahçeli'nin "Kıbrıslı Türklerin iç işlerine karışmamak demek, adayı Rumlara teslim etmek demektir" sözlerine tepki geldi. Fikri Toros, "Bahçeli’nin sözleri hakaret niteliğindedir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

 

DUVAR - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli'nin Kıbrıslı Türklerin içişleri ile ilgili açıklamaları, Kıbrıs'ta tepkilere neden oldu. Kıbrıslı Türk siyasetçiler Bahçeli'yi sert sözlerle eleştirdi.

Gündem Kıbrıs isimli haber sitesinde yer alan ilgili habere göre KKTC'nin eski dışişleri bakanı ve Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, “Kıbrıslı Türklerin iç işlerine karışmamak demek adayı Rumlara teslim etmek demektir” dedi.

'KİMSENİN KIBRIS TÜRK HALKINI HOR GÖRMEYE HAKKI YOKTUR'

Özersay şöyle devam etti: "Sayın Bahçeli bu sözleriyle hem Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetme hakkına ve kendi kaderini tayin etme hakkına saygısızlık etmekte, hem de desteklediğini söylediği KKTC devletinin, yani devletimizin itibarını zedelemektedir. Bu ifadeler kabul edilemez ifadelerdir. İç işlerine karışmanın devletler arası ilişkilerde, diplomaside ne anlama geldiğini herkes bilir, bu yoruma açık bir ifade değildir! Kıbrıslı Türkler bu topraklarda hep var olmuş (Türkiye’nin de her zaman minnettar olduğumuz desteğiyle) ayakta kalmış, kimliğinden vazgeçmemiş ve Kıbrıslı Rumların da boyunduruğu altına girmemiştir. Bunu bundan sonra da mümkün kılmanın yolu Kıbrıs Türk halkının iradesine saygı göstermekten, iç işlerine karışmamaktan ve bu devleti ha bire itibarsızlaştıran ve bağımsızlığına gölge düşüren bu tür açıklamalardan kaçınmaktan geçer! Kimsenin, hele hele Kıbrıs sorununu 'milli dava' olarak gördüğünü söyleyenlerin Kıbrıs Türk halkını hor gören ve küçük düşüren açıklamalar yapmaya hakkı yoktur."

'ASLA KABUL EDİLEMEZ'

Bahçeli'ye bir tepki de ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi'nden (CTP) geldi. CTP Milletvekili Fikri Toros, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Kıbrıs ile yaptığı açıklamalara tepki göstererek, açıklamaların hakaret niteliğinde olduğunu söyledi. 

Toros ilgili açıklamasında, "Kıbrıslı Türkler, kendi öz değerlerine, yurtseverliğine, özgür iradesine ve siyasi eşitliğin yegâne güvencesi olan Federal Kıbrıs mücadelesine bağlıdır ve kendi kendini yönetmeye muktedirdir. Bu değerlerimizi aşağılayan ve aşındırmaya teşebbüs eden Devlet Bahçeli’nin sözleri gerçekleri yansıtmadığı gibi bir hakaret niteliğindedir ve asla kabul edilemezdir!" değerlendirmesinde bulundu.

BİRİNCİ'DEN 'PSİKİYATRİK KONTROL' AÇIKLAMASI

Bir diğer CTP vekili Ceyhun Birinci ise şöyle konuştu: "Bahçeli Bey, yaşınız gereği söylediklerinizi göz önünde bulundurduğumuz zaman, tıp doktoru olarak en yakın zamanda psikiyatrik kontrolden geçmeniz gerektiğini düşünüyorum." 

BAHÇELİ NE DEMİŞTİ?

MHP lideri geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kanadından gelen "Kıbrıslıların iç işlerine karışılmamalı" mesajına tepki göstererek, şu ifadeleri kullanmıştı: "14 Mayıs 2023 Pazar günü, fitneciler kaybedecek, kötüler kaybedecek. Buna karşılık Türkiye kazanacak. 85 milyon Türk vatandaşı kazanacak. Zalimlerin paravan cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dış politika danışmanı ve milletvekili olan bir çürümüş, iktidar olmaları halinde Suriye'den askerlerimizi çekeceklerini, Kıbrıslı Türklerin iç işlerine karışmayacaklarını açıkladı. Kurşun gibi bu sözleri utanmadan, sıkılmadan, yüzü kızarmadan söyledi. Kıbrıslı Türklerin iç işlerine karışmamak demek, adayı Rumlara teslim etmek demektir."