Bakan açıkladı, 100 öğrenciden 20’si yaz saatinden etkileniyor

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaz saatini savundu, 10 milyar kWh tasarruf açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar 2016 yılından bu yana uygulanan 'yaz saati' ile 10 milyar kWh enerji tasarrufu sağlandığını, 8.48-15.48 Milyar TL kazanıldığını açıkladı.

İYİ Parti Milletvekilleri Kürşad Zorlu ve Ömer Karakaş 7 yıldır tartışma konusu olan 'kalıcı yaz saati' uygulamasını yazılı soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Bayraktar, İTÜ tarafından yapıldığı kaydedilen analizleri paylaştı, elde edilen enerji tasarrufu ve bunun parasal karşılığını açıkladı.

KARANLIKTA KALINAN SÜRE 64 SAAT AZALDI

Türkiye’nin batısındaki nüfus, kentleşme, sanayileşme ve enerji yoğunluğu dikkate alındığında yaz saati uygulamasının nüfusun büyük bölümünün gün ışığından daha uzun süre faydalanmasına ve enerji verimliliğine kayda değer katkı sağladığını söyleyen Bakan Bayraktar, “Tüm yıl boyunca yaz saati uygulaması ile her mesai aralığı için karanlıkta kalınan sürenin eski saat uygulamasına göre 64 saat azaldığı ortaya konulmuştur” dedi.

2016 YILINDAN BU YANA 10 MİLYAR KWH TASARRUF SAĞLANDI

Saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukların daha az yaşanacağı analizleri doğrultusunda sabit saat uygulamasına geçildiğini kaydeden Bakan Bayraktar elde edilen tasarruf rakamlarıyla ilgili de şu bilgileri paylaştı:

“Uygulamanın başlamasından önce saat 17.00'de gerçekleşen puant tüketim değeri sabit saat uygulamasından sonra ilerleyen saatlere doğru dağılmış ve bu suretle önemli ekonomik ve çevresel fayda elde edilmiştir. Bu çerçevede uygulamanın başladığı Ekim 2016 tarihinden bu yana yaklaşık 10 milyar kWh enerji tasarrufu sağlanmış olup, bu tüketimin parasal karşılığı meskenlerde tek zamanlı tarifede 8,48 Milyar TL, üç zamanlı tarifede ise 15,48 Milyar TL'dir.”

YAZ SAATİNDEN ETKİLENEN ÖĞRENCİ SAYISI

Yaz saati uygulaması öğrencilerin karanlıkta okula gitmesi nedeniyle de eleştiriliyor. Bakan Bayraktar bu yöndeki sorulara da sabit saat uygulamasından mevcut öğrencilerin yaklaşık yüzde 20’sinin etkilendiğini belirterek şu yanıtı verdi:

“Ülkemiz eğitim sisteminde tekli öğretim 09.00-15.00 saatleri arasında, ikili öğretim ise 07.00-18.30 saatleri arasında gerçekleşmektedir. 07.00-09.00 saatleri arasında ikili eğitime devam eden ve sabit saat uygulamasından etkilenen öğrenci sayısı toplam öğrenci sayısının yaklaşık yüzde 20'sine karşılık gelmektedir. Bununla beraber Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Bakanlığımıza yaz saati uygulamasının değiştirilmesi ile ilgili herhangi bir talep iletilmemiştir.”