Bakan Bayraktar'dan Gazprombank sorusuna yanıt: ABD, Türkiye'ye muafiyet tanıdı

Enerji Bakanı Bayraktar, Reuters'ın sorusuna verdiği yanıtta, ABD'nin Gazprombank'a yönelik yaptırımlarında, Rusya'ya yapılan gaz ödemeleri için Türkiye'ye muafiyet tanıdığını söyledi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Reuters haber ajansının sorusuna verdiği yanıtta, ABD Gazprombank'a yaptırım uygulamaya başladıktan sonra, Rusya'ya yapılan gaz ödemeleri için Türkiye'ye muafiyet tanındığını açıkladı.

Bakan Bayraktar, 26 Kasım'da yaptığı açıklamada, ABD'nin Rusya'nın uluslararası finans sistemini kullanmasını engellemek için Gazprombank'a yönelik uyguladığı yaptırımların Türkiye'yi de etkileyeceğini belirterek, "Geçmişte bir dönem İran yaptırımları oldu. Orada doğal gazda bir muafiyet vardı. Benzer şeyi burada da Amerika'dan istiyoruz" demişti. Konuyla ilgili Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe'ye açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı ise görüşmeler ve muafiyet talebi ilgili sorulara doğrudan yanıt vermemişti. Bakanlık sözcülüğü, konuya ilişkin olarak, "Enerji arzının güvenliğini sağlamak ve küresel ekonomiyi etkileyen fiyat şoklarını hafifletmek için dünyanın dört bir yanındaki ülkeler ve şirketlerle birlikte çalışmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulunmuştu.

'MACARİSTAN'A DA MUAFİYET SAĞLANDI'

Reuters'ın haberine göre, Türkiye, ABD'li yetkililer ile yaptığı görüşmelerde, Rus doğalgaz ithalatı için Gazprombank üzerinden ödeme yapmaya devam edebilmek için muafiyet talebinde bulunmuştu. Reuters, ABD'nin perşembe günü, Rus petrolü ve doğalgazına büyük ölçüde bağlı olan Macaristan'a da benzer bir muafiyet sağlandığını aktardı. 

Ne olmuştu?

ABD hükümeti, 21 Kasım'da, Rusya'nın uluslararası finans sistemini kullanmasını engellemek amacıyla Gazprombank'a yaptırım uygulama kararı almıştı. ABD Hazine Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını ilerletmek için uluslararası finans sistemini kullanmasını engellemek amacıyla G7 liderlerinin taahhütlerinin uygulanmasında 'önemli bir adım daha atıldığı' belirtilmişti.

Bu kapsamda altı yabancı iştirakiyle birlikte Gazprombank'a yaptırım uygulandığı belirtilen açıklamada, bankanın Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşta ihtiyaç duyduğu askeri malzemeyi satın almasına olanak sağlayan bir kanal olduğu kaydedilmişti.  Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve İngiltere'nin daha önce Gazprombank'a yaptırım uyguladığı hatırlatılan açıklamada, "Rus hükümeti ayrıca Gazprombank'ı, savaş ikramiyeleri dahil olmak üzere askerlerine ödeme yapmak ve Putin'in Ukrayna'ya karşı yürüttüğü acımasız savaşta ölen Rus askerlerinin ailelerine tazminat ödemek için de kullanıyor" denilmişti. 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)