Bakan Çavuşoğlu'ndan Finlandiyalı mevkidaşına: Umarım Yunanistan'ı uyarırsınız

Yunanistan'ın göçmenlere yönelik politikalarına tepki gösteren Bakan Çavuşoğlu, Finlandiyalı mevkidaşına, "Yunanistan Dışişleri Bakanı da Finlandiya'ya gidecek umarım onları uyarırsınız" dedi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın mültecilere yönelik geri itme politikalarını eleştirdi. 

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile Ankara'da görüşen Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında, "Yunanistan uluslararası hukuka aykırı bir şekilde ve insan haklarını açıkça ihlal ederek geri itme politikasını devam ettiriyor. Denizin ortasında, Ege Denizi'nin ortasında çok sayıda göçmen geri itmeler yüzünden hatta Yunanistan’ın bu botları şişlemesi ya da silahlarla botları delmesi yüzünden farklı ülkelerden birçok göçmen hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı.

Yaptığı eleştirilerin kimsenin yanlış anlamaması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, bunun bir 'insani mesele' olduğunu belirtti.

 

'YUNANİSTAN KADAR AVRUPA BİRLİĞİ’NİN DE SUÇU VAR'

Yunanistan'la kendi aralarındaki meseleleri bazen konuştuklarını, bazen adımlar da atıklarını ve gerekeni yaptığını dile getiren Çavuşoğlu, "O ayrı bir konu fakat yani bu bir devlet politikası haline geldi. Devlet politikası haline gelmesinin birinci sebebi Avrupa Birliği Sahil Güvenlik ve Sınır Ajansının (FRONTEX) burada Yunanistan'a yardımcı olması. Bunu gören Avrupa Birliği, özellikle Avrupa Parlamentosu FRONTEX'e karşı bir soruşturma başlattı fakat bundan da bir şey çıkmadı. Yani burada Yunanistan kadar Avrupa Birliği’nin de suçu var. Türkiye bunun onda birini yapsa, Türkiye’nin nasıl eleştirilebileceğini en iyi kendisi (Haavisto) bilir, bizler biliyoruz fakat Yunanistan tam tersi bu konuda destek görüyor" diye konuştu.

Afganistan örneği üzerinden Yunanistan'ı eleştiren bakan, "Hep beraber Taliban'a, Afganistan'a insan hakları dersi vermeye çalışıyoruz. Yunanistan'ın yaptığını nereye koyacağız? Yunanistan bir de geri ittiği insanların tüm elindeki pasaport, kıyafet hepsini elinden alıyor ondan sonra geri itiyor. Kışın ortasında bu kadar soğuk olduğu halde kar yağdığı halde bu insanları yarı çıplak bir şekilde üstündeki kıyafetleri de alarak geri itmesi ve 19 göçmenin ölmesinden bahsediyoruz. Bunu nasıl izah edeceğiz? Kim dur diyecek buna Avrupa birliği mi dur diyecek? İnsan hakları savunucuları nerede, ki insan hakları savunucuları başında da Finlandiya geliyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı da Finlandiya'ya gidecek, umarım bu konuda onları uyarırsınız" ifadelerini kullandı.

 

Yunanistan-Edirne sınırından geçmek isteyen 19 göçmen soğuktan donarak ölmüştü. Edirne Valiliği yaptığı açıklamada, mültecilerin Yunanistan tarafından geri itildiğini ifade etmişti. Yunanistan ise göçmenler için kendilerini suçlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya tepki göstermiş, "Propaganda amaçlı... Gerçekle hiçbir ilgisi yok" diyerek yanıt vermişti. (AA)