Bakan Fidan, Blinken'le görüştü: 'İsrail'in Refah'a saldırısı kabul edilemez'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'li mevkidaşı Blinken'le yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'in Refah'a saldırısının kabul edilemez olduğunu, Gazze'de ateşkes sağlanması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Arşiv/ AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Reuters'ın Türkiyeli bir diplomatik kaynağa dayandırdığı haberine göre, Fidan, İsrail'in Refah kentine saldırısının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Bakan Fidan, ABD'li mevkidaşıyla telefon görüşmesinde ayrıca Gazze'de bir an önce ateşkes sağlanmasının önemli olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı, Gazze Şeridi'ne insani yardım girişleri önündeki engellerin kaldırılması gerektiğinin de altını çizdi.

İSRAİL, REFAH'A KARA HAREKATI BAŞLATTI

İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyinde, Mısır sınırında zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah kentine kara harekatı başlatacağının konuşulduğu günlerde, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, 6 Mayıs'ta Katar ve Mısır'a, Gazze'de ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını bildirmişti. Hamas'ın Katar ve Mısır tarafından iletilen ‘ateşkes önerilerine’ onay verdiğini duyurduğu saatlerde, İsrail Savaş Kabinesi, Refah'ta saldırılara devam kararı almıştı. İsrail ordusu, 7 Mayıs'ta Refah'ın doğusuna kara harekatı başlatmış, Mısır'a açılan sınır kapısı Refah'ın Filistin tarafında kontrolü ele geçirmişti.

İsrail ordusunun işgal ettiği bölge Gazze'ye insani yardımların girişinde ana geçiş noktası olan ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin yurt dışına çıkmak için kullandıkları tek geçiş noktası Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nı da içeriyor. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 944’ü çocuk, 9 bin 849'u kadın olmak üzere 35 bin 173 Filistinli öldürüldü, 79 bin 61 kişi yaralandı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)