Bakan Fidan, İspanya'da: AB ülkelerine 'Filistin devletini tanıyın' çağrısı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze Temas Grubu'yla birlikte İspanya'ya yaptığı ziyarette Başbakan Sanchez ve Dışişleri Bakanı Albares ile bir araya geldi.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği'nin oluşturduğu Gazze Temas Grubu üyeleriyle, İrlanda ve Norveç'le birlikte dün Filistin devletini resmen tanıyan İspanya'nın başkenti Madrid'de Başbakan Pedro Sanchez ile görüştü.

İspanya'nın Filistin devletini tanıma kararının ardından Madrid'de düzenlenen çalışma toplantısında, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed Mustafa, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ve İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha yer aldı.

'FİLİSTİN'İ TANIYARAK BARIŞ VE GÜVENLİĞE BÜYÜK KATKI SAĞLADILAR'

AA'nın aktardığına göre, Fidan, İspanya'nın Filistin devletini tanıma kararı vesilesiyle ilettiği davet çerçevesinde, Gazze Temas Grubu üyeleriyle İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile Madrid'de bir araya gelmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İspanya, Norveç ve İrlanda'nın Filistin'i tanıyarak 'uluslararası barış ve güvenliğe büyük katkı sağladığını' belirterek, "Bu nedenle kalan Avrupa Birliği ülkelerini, İspanya'nın örnek politikasını izlemeleri için Filistin'i devlet olarak tanımaya davet ediyoruz" dedi. Fidan, attığı cesur adımdan ve uluslararası barış ve güvenliğe yaptığı katkılardan dolayı bir kez daha İspanya'ya teşekkür ederek, "İki devletli çözüm, bölgesel barış ve güvenlik için yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

ALBARES: 2 DEVLETLİ ÇÖZÜM BARIŞ VE REFAH İÇİN TEK YOLDUR

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares de Gazze Temas Grubu ile yaptığı çalışma toplantısının marjında, basına açıklamalarda bulundu. Bakan Albares, yaptığı açıklamada, tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, Filistin devletini tanıdıktan sonra ilk defa Filistin Başbakanı'nı Madrid'de ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Katar, Suudi Arabistan ve Ürdün'ün yanı sıra Türkiye'ye bölgede barışın sağlanmasına yönelik çalışmalarından ötürü teşekkür eden Albares, "Türkiye İspanya'nın temel bir ortağı ve bölgenin barışı için vazgeçilmez bir aktördür" ifadesini kullandı. Filistin devletini yarın Slovenya'nın da tanıyacağını aktaran Albares, bunun diğer AB ülkeleri için de devam etmesini umduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"İki devletli çözüm barış ve refah için tek yoldur. İsrail halkı gibi Filistin halkının da güvenlik hakkı vardır. Ne Hamas’ın saldırısı ve rehin tutulan İsrailliler ne de sivillerin öldürüldüğü saldırılar kabul edilebilir. Artık harekete geçme zamanı gelmiştir. Bu adım da Filistin devletinin tanınmasıyla olmuştur. İspanya hemen Gazze'de ateşkes ilan edilmesini, insani yardımların koşulsuz bir şekilde ulaştırılmasını ve rehinelerin hemen serbest bırakılmasını talep etmektedir."

'UAD KARARININ UYGULANMASI BİR ZORUNLULUKTUR'

Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a saldırıları durdurması için İsrail hakkında verdiği tedbir kararına uyulması konusunda İspanya'nın ısrarcı olduğunu yineleyen Albares, "Bu bir zorunluluktur" diye ekledi. İspanya Dışişleri Bakanı, "İki devletli çözüm ve barış için artık yeni bir dönem açılmıştır. Filistin devletinin tanınmasıyla birlikte bu yolda ilerleyeceğiz. Arap ülkeleri de bölgenin refahı, ileriye gitmesi ve güvenliği için İsrail ile ilişkilerini normalleştirmelidir" diye konuştu.

FİLİSTİN BAŞBAKANI: İSPANYA ADALETİN YANINDA YER ALDI

Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa da yaptığı açıklamada, "İspanya'nın aldığı kararı çok olumlu değerlendiriyoruz. Adil bir gelecek için mücadele veriyoruz. İspanya da bu yolda bize eşlik ediyor. Ne Refah’ta ne de Filistin’de daha fazla hata yapılabilir. Yaşasın Filistin, yaşasın İspanya" ifadelerini kullandı. Suudi Arabistan ve Ürdün Dışişleri Bakanları ise 'İspanya’nın Filistin devletini tanıma kararını tebrik etmek için Madrid’e geldiklerini, İspanya'nın tarihin doğru noktasında, adaletin yanında yer aldığını, iki devletli çözüme umut verebilmek için uygun zamanda Filistin devletini tanıdığını' ifade etti.

İsrail'i 'uluslararası toplumun ortak çağrılarını duymamak, uluslararası hukuk ve Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) kararlarını çiğnemek, barbarlığını sürdürmekle suçlayan' bütün bakanlar, İspanya'nın kararının diğer tüm ülkelere örnek teşkil etmesi temennisinde bulunurken hemen ateşkes, insani yardımın ulaştırılması ve iki devletli çözümün garanti edildiği yolda ilerlenmesi çağrılarını yineledi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)