Bakan Koca: Afrika ülkelerine 10 milyon doz aşı hibe süreci devam ediyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi Sağlık oturumunda konuştu. Koca, Afrika ülkelerine 1 milyon doz aşı hibe edildiğini belirtti.

Fahrettin Koca
Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi Sağlık Oturumu'na başkanlık etti. “Pandemi Döneminde ve Sonrasında Afrika Sağlık İhtiyaçları için Potansiyelin Harekete Geçirilmesi” başlığıyla düzenlenen oturuma, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) temsilcilerinin yanı sıra Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Nijerya, Somali, Güney Sudan gibi çok sayıda ülke katıldı.

‘1 MİLYON DOZ AŞI HİBESİ GERÇEKLEŞTİRDİK’

Oturumun moderatörlüğünü yapan Bakan Koca, açılış konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün tüm dünyada yapılan Covid-19 aşılarının yalnızca yüzde 0,6’sının Afrika kıtasında yapılmış olması, Afrika’daki sağlık çalışanlarının yalnızca 4’te birinin aşılanabilmiş olması da asla kabul edilebilir bir durum değildir.”

Türkiye’nin Covid-19 salgınının ilk gününden bu yana Afrika’daki 45 ülkeye destek verdiğini ve 1 milyon doz aşı hibesi gerçekleştirdiklerini aktaran Koca, “COVAX aracılığıyla çoğu Afrika’ya gönderilmek üzere, 10 milyon doz aşının hibe edilmesi süreci de hızla devam etmektedir” dedi. Turkovac aşısı hakkında da bilgilendirme yapan Koca, aşının kısa sürede genel kullanıma başlayacağını da ifade etti.

‘25 ÜLKE İLE SAĞLIK ALANINDA 37 İŞBİRLİĞİ ANLAŞMAMIZ MEVCUT’

Bakan Koca konuşmasının devamında şu noktalara dikkat çekti:

“Afrika kıtasında bulunan 25 ülke ile sağlık alanında 37 işbirliği anlaşmamız mevcut. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda yapımı TİKA tarafından tamamlanan Sudan, Somali ve Nijer’de bulunan dostluk hastanelerimiz ile Afrikalı kardeşlerimize kaliteli sağlık hizmeti vermeye devam etmekteyiz. Şu an Somali ve Sudan’da 100’den fazla doktor tıpta uzmanlık eğitimlerine devam etmektedir. Bununla birlikte Afrika’daki 5 ülkede 9 Sağlık Haftası organizasyonu ile toplam bin 100 hastanın ameliyatı, 7 bin 800 konsültasyon ve 450 yerel personele teorik ve uygulamalı eğitimler verdik. İkili iş birliği anlaşmaları kapsamında bugüne kadar 23 ülkeden 2 bin 300’den fazla Afrikalı kardeşimizin tedavilerini, ülkemizde Bakanlığımıza bağlı hastanelerimizde ücretsiz olarak gerçekleştirmiş bulunmaktayız. İslam İşbirliği Teşkilatı ile iş birliği içerisinde yürüttüğümüz proje kapsamında 9 Afrika ülkesinden 500’den fazla Afrikalı sağlık personeline eğitim verdik.”

Toplantı sonunda Türkiye ile Afrika arasında sağlık alanında ortak deklarasyon kabul edildi. (DUVAR)