Bakan Koca'dan Kürtçe yanıtı: 5 dil yabancılar için, vatandaşa sadece Türkçe

Sağlık Bakanı Koca, E-Reçetem'e eklenen 5 dil arasında Kürtçenin olmamasına yönelik eleştirilere cevap verdi: Sisteme 5 dilin eklenmesine turistler ve yabancı uyruklu hastalar için ihtiyaç duyuldu...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanlığı'nın E-Reçetem sistemine İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusçayı ekleyip Kürtçeyi kapsamın dışında tutmasına ilişkin tartışmalar sürüyor.   

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da eleştirilere X'ten (Twitter) cevap verdi. Sistemin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için sadece Türkçe kullanılabildiğini ifade eden Koca'nın paylaşımı şöyle:  

"E-Reçetem sistemine İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça olmak üzere 5 yabancı dil eklendi. E-Reçetem sistemine bu 5 dilin eklenmesine turistler ve yabancı uyruklu hastalar için ihtiyaç duyulmuştur. Kendi vatandaşlarımız içinse bu dillerden birinde reçete yazılması söz konusu değildir. Sisteme T.C. Kimlik Numarası ile girildiğinde ek uygulama devre dışı olmakta, sadece Türkçe hizmet alınabilmektedir.

'ULUSLARARASI BAŞARIDAN DOĞAN İHTİYAÇ'

Türkiye sağlık turizminde her duyarlı yurttaşının övünç duyacağı gelişmeler gösteriyor ve potansiyelini harekete geçirecek yatırımlar yapıyor. Yabancı hastalarımızın kendi dillerini konuşan hekimlerimizden hizmet alma imkânı artıyor. Bazı hastalar Türkiye’de muayene olup, ilaçlarını kendi ülkelerinde temin ediyor. E-Reçetem sistemine 5 yabancı dilin ilave edilmesi sağlık hizmetlerindeki uluslararası başarıdan doğan bir ihtiyaçtır. Uluslararası başarıdan doğan bir ihtiyacın büyük emeklerle çözüme kavuşturulması tartışma konusu edilebilir mi? Maalesef edenler var. Bilmediklerindendir."

Uygulamanın duyurulmasının ardından HDP Bakan Koca'ya "Sayın Fahrettin Koca hiç değilse sen diline sahip çıksaydın" açıklamasıyla tepki göstermişti. 

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise "Milyonlarca yurttaşımızın ana dili olan #Kürtçe’nin E-REÇETEM sistemine eklenmemiş olması kabul edilemez. Bu durum yurttaşlarımızın sağlık hizmeti almalarında ana dillerinden kaynaklı sorunları görmezden gelmektir. Rusça’nın Arapça’nın olduğu bir sistemde neden Kürtçe yoktur?" sorusunu yöneltmişti. (HABER MERKEZİ)