Bakan Şimşek duyurmuştu: Asgari kurumlar vergisi nedir?
Bakan Şimşek, "Çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması yönünde düzenleme yapılması kaçınılmaz" demişti. Peki asgari kurumlar vergisi nedir, hangi ülkeler uyguluyor?
DUVAR - Ekonomi yönetiminin yeni vergi paketinde yer alması beklenen asgari kurumlar vergisinin, TBMM tatile girmeden Meclis'e sunulacağı açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs sonunda yaptığı açıklamada, çok uluslu şirketlere yönelik asgari kurumlar vergisinin Türkiye'de yürürlüğe girmesi için çalışmalar yapıldığını ve hazırlıkların "son aşamaya geldiğini" duyurmuştu.
Şimşek, Anadolu Ajansı'na (AA) yaptığı açıklamada, "Türkiye'de faaliyette bulunan çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması yönünde düzenleme yapılması kaçınılmaz. Aksi halde ülkemizin almadığı vergi bir başka ülke tarafından alınacak" ifadelerini kullanmıştı. Bakan Şimşek, haziran ortasında yeni vergi paketinin "yakın zamanda" TBMM’ye sunulacağını belirtmişti.
AK Parti Grup Başkan Güler ise çarşamba günü yaptığı açıklamada, yeni vergi paketinin Meclis’e kademeli olarak sunulacağını söyledi.
Buna göre asgari kurumlar vergisi, Meclis'e tatilden önce sevk edilecek ilk pakette yer alacak. Normal koşullarda 1 Temmuz’da tatile girmesi gereken TBMM’nin çalışma süresi, haziran sonunda belirsiz bir tarihe uzatılmıştı.
2021 yılında, Türkiye dahil 134 ülkenin yeni bir küresel vergi anlaşması imzalamasından yaklaşık üç yıl sonra, bu yılbaşından itibaren birçok gelişmiş ekonomide asgari kurumlar vergisi uygulanmaya başladı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) teklifiyle hazırlanan anlaşma, çok uluslu şirketlerin kurumsal kârlarından en az yüzde 15 vergi alınmasını öngörüyor.
OECD hesaplamalarına göre vergi reformu, yıllık küresel vergi gelirlerini yüzde 9 artıracak. Bu, gelirlerde 150 milyar dolarlık bir artış anlamına geliyor.