Bakan Tunç açıkladı: UYAP'ın 2,1 milyon üzerinde abonesi bulunuyor

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yaptığı yazılı açıklamada Adalet Bakanlığınca hayata geçirilen uygulamalara ilişkin bilgileri paylaştı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yaptığı son yazılı açıklamada Ulusal Yargı Ağı Projesi'ne (UYAP) ilişkin yazılı istatistikleri paylaştı. 

Açıklamasında 2000 yılında hayata geçirilen UYAP'ın bugün 2,1 milyon abonesinin bulunduğunu belirten Tunç, UYAP'ın 54 kurumla 175 entegrasyonu olduğunu ve e-Devlet'te de 28 alanda hizmet verdiğini belirtti. 

Bakan Tunç, vatandaş, avukat, arabulucu, uzlaştırmacı, bilirkişi, kurum ve e-Satış portallarında hizmet verilen UYAP'a ilişkin, yargıda yapay zekanın uygulanması noktasında çalışmalar sürdürdüklerini kaydetti. 

Bakan Tunç, yapay zeka ile desteklenen, bakanlık bünyesindeki mühendisler tarafından tamamen yerli yazılımlarla oluşturulan bu uygulamaların, yargı süreçlerinin kısalmasını ve adalete erişimin kolaylaşmasını sağladığını vurguladı.  

Öte yandan, bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Avukat Portal Uygulaması 10 Ekim 2008 tarihinden itibaren 180 bin 619 avukat tarafından kullanıldı. Avukatların adli işlemlerini kolaylıkla takip edebilmeleri, duruşma ve keşiflere daha kolay katılabilmeleri ve zaman kaybının önüne geçilmesi amacıyla geliştirilen ve bugün 71 bin 137 kullanıcısı olan CELSE Mobil Uygulaması ise 2018 yılı 5 Nisan Avukatlar Günü'nde avukatların kullanımına sunuldu.

Aynı amaçla kurulan Vatandaş Portal da hizmete başladığı tarihten itibaren 19 milyon 884 bin vatandaş tarafından kullanıldı. Ayrıca e-Adalet Vatandaş Mobil Uygulaması ile vatandaşların taraf olarak kayıtlı oldukları dava dosyalarını takip edebilmeleri sağlandı.

Yine Adalet Bakanlığı mühendisleri tarafından geliştirilerek hayata geçirilen UYAP Mevzuat mobil uygulamasıyla hakim, savcı, avukat ve diğer yargı çalışanlarının mevzuat ve yüksek yargı kararlarına ulaşabilmesi sağlandı. İnternet üzerinden ücretsiz şekilde kullanılabilen ve herkesin erişimine açık olan uygulama, 67 bin 769 kez indirildi.