Bakan Tunç: Çözüm süreci ile ilgili bir gündem yok

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, çözüm süreci ile ilgili soruya "Böyle bir gündem yok" yanıt verdi. Tunç, 2 yılın altında ceza alanların da cezaevine girebileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı’nın açılış töreninde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

 Tunç, fuarda yaptığı konuşmada, "Vatandaşlarımızın yargıya güvenini en üst noktaya taşıma amacı taşıyan Yargı Reformu Strateji Belgesindeki son hazırlıkları tamamladık" açıklaması yaptı.

'2 YILIN ALTINDA CEZA ALANLAR DA CEZAEVİNE GİREBİLECEK'

Ceza infaz sisteminde yapılacak değişikliklere ilişkin konuşan Tunç, cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemeler yapılacağını dile getirdi. Tunç, 2 yılın altında ceza alanların da cezaevine girebileceğini söyleyerek şöyle konuştu: "Burada 2 yılın altında ceza alan bir kişi 1 yıl koşullu salıverme 1 yıl da denetimli serbestlikten yararlanınca cezaevinde hiç yatmamış oluyor. Biz buna dair taslaklarımızı sunduk. Koşullu salıverilme, iyi hal indiriminde toplumda bir rahatsızlık var. Salt indirim almak için duruşmada hal ve tavırların etkisinin olmaması için daha önce çalışma yapmıştık ancak bu da yeterli olmadı. Bu noktada biz gündeme getireceğiz bu konuyu. Burada önemli olan toplumu suçtan korumak. Adaletin tecellisinin gecikmemesi lazım. Katalog suçlara yeni suç tiplerinin ilave edilmesi söz konusu olabilir." 

 

NARİN GÜRAN AÇIKLAMASI: İDDİANAME HAZIRLANIYOR

Tunç, Diyarbakır'da kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni bulunan Narin Güran ile ilgili soruşturma süreci hakkında da açıklama yaparak şöyle konuştu: 

"Narin evladımızla ilgili soruşturma titizlikle devam ediyor. Tutuklular ve adli kontrollü olan şüpheliler var. Görüntüler var, görüntülerin değerlendirilmesi sürüyor. HTS kayıtları, daraltılmış baz çalışması ile önemli bilgilere ulaştı. Kimin kimlerle bağlantısının olduğu baz kayıtlarıyla ortaya çıktı. 

Soruşturma aşamasında teknolojinin son imkanları kullanıldı. Teknik çalışmalarımız son aşamasına gelmiş bulunmakta. İddianame hazırlığı başlamış durumda. Dosya elbette gizli, ama iddianame ortaya çıktığında Narin'in katillerinin kim olduğu görülecek."

ÇÖZÜM SÜRECİ GÜNDEMDE YOK

Çözüm sürecine ilişkin bir çalışma olup olmadığı yönündeki soruya ise Bakan Tunç, ''Çözüm süreci ile ilgili böyle bir çalışma yok gündemde" yanıtı verdi. 

ANAYASA'NIN İLK 4 MADDESİ AÇIKLAMASI

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Anayasa'nın 3. maddesi hakkındaki açıklamaları da sorulan Tunç, "İlk 4 madde ile ilgili kesinlikle bir tartışma olamaz. Yeni anayasa çalışmalarını bu şekilde tartışmalara boğmamak lazım. Meclis Başkanımız da böyle bir kastının, böyle bir tartışmanın olmadığını belirtti" yanıtını verdi.

EYLEM TOK'UN İADE SÜRECİ

İstanbul'da trafak kazasında Oğuz Murat Aci'nin ölümüne yol açan oğluyla ABD'ye kaçan Eylem Tok’un iade süreci hakkında da bilgi veren Yılmaz Tunç, "ABD’de şu an iade yargılaması devam ediyor. Oradaki yargı süreci sonrasında iade edilirse buradaki işlediği suçlardan yargılaması başlayacak" dedi. 

CEZAEVLERİNDEKİ DOLULUK ORANI

2 yıldan az hapis cezası alanların hapis cezalarının bir kısmını cezaevlerinde geçirmelerine yönelik karar çıkması durumunda cezaevlerindeki doluluk oranının nasıl etkileneceği sorusunu da yanıtlayan Tunç, "Cezaevleri dolu diye bir kişinin işlediği suçlar nedeniyle cezaevine alınmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Devlet bu noktadaki ihtiyaçları gözetir" diye konuştu. 

(HABER MERKEZİ)