Bakan Yumaklı'dan sokak hayvanları açıklaması: Eziyet söz konusu değil

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak hayvanları düzenlemesine ilişkin, "Hayvanlara eziyeti haklı kılacak herhangi bir şeyin olması söz konusu bile değil" ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, NTV'de katıldığı yayında Ankara Temsilcisi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı. 

Türkiye genelinde çıkan orman yangınlarına ilişkin bilgi veren Bakan Yumaklı, "Geçen yıllara göre yangın sayısı arttı. Şu ana kadar 1517 orman yangını çıktı. Orman dışı yangında da artış var. Yangınların büyük bölümü insan kaynaklı. Asıl olan yangının çıkmamasını sağlamaktır. 25 bin görevlimiz, 120 bin gönüllümüz var" diye konuştu. 

'HER YIL 500 MİLYON TOHUMU TOPRAKLA BULUŞTURUYORUZ'

Kendisine yangınlardan etkilenen alanlarda ne yapıldığı sorulan Bakan Yumaklı, "Zarar gören alanlarda ağaçlandırma yapılıyor. Her yıl 500 milyon tohumu toprakla buluşturuyoruz. İmara açılan alan yok, olamaz böyle bir şey. 2023 yılında hasar görmüş alanları da bu yılın sonuna kadar ağaçlandıracağız. Bazı ülkeler Antalya'daki merkezimize gelip yangınla mücadele konusunda bizden eğitim alıyorlar" dedi. 

'KISIRLAŞTIRMA VE SAHİPLENDİRMEYE YOĞUNLAŞAN BİR KANUN BU'

Bakan Yumaklı, yakın zamanda Meclis'te görüşmelerine başlanması beklenen sokak hayvanları düzenlemesine ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Asıl sorun sahipsizlikten kaynaklanıyor. Bu hayvanların alınıp rehabilite edilip sahiplendirilmeleri ile ilgili kampanya yapılmasına yönelik hususlar vardı bizim çalışmamızda. Özellikle kısırlaştırma ve sahiplendirmeye yoğunlaşan bir kanun bu. Hayvanlara eziyet etmeyi haklı kılacak herhangi bir şeyin olması söz konusu bile değil. Düzenleme bir bütün olarak uygulanmazsa sonuç alınamaz."

Tarımsal destekleme modeline ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, "Teknik çalışmalar bitmek üzere. İlk defa kadınlara ve gençlere hayvansal üretim için destek veriyoruz. Ari işletme olursa daha fazla destek alacak" diye konuştu. 

'EN AĞIR CEZALARI ALMALARINI SAĞLAYACAĞIZ'

Son olarak "fahiş fiyat" denetimlerine değinen Bakan Yumaklı, "Fahiş fiyatla ilgili yasal düzenleme de çıktı. Türkiye'de herhangi bir ürünün olmamasından kaynaklı bir fiyat artışı hiçbir zaman olmadı. Bunu net bir şekilde söyleyebilirim. Ticaret Bakanlığımız ile fahiş fiyat konusunda çok ciddi mücadele veriyoruz. En ağır cezaları almalarını sağlayacağız" diyerek sözlerini noktaladı. 

 

 

 

(HABER MERKEZİ)