Bakan Şimşek'ten, Gergerlioğlu'nun KHK'li sorusuna 'cevapsız' yanıt
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KHK ile kapatılan okullara ödenen paraların iadesinin yapılmamasına ilişkin soru önergesine yanıt verdi. Gergerlioğlu, "Cevap, cevap içeriği taşımıyor" dedi.
DUVAR - Mehmet Talyurt 2016-2017 eğitim-öğretim yılında oğlunu bir okula yazdırarak 8 bin 900 lira ödedi. Ancak okul KHK ile kapatılan okullar listesinde yer aldı. Talyurt, alınmayan hizmet nedeniyle parasını iadesini talep etti. Ancak bu talep reddedildi.
Yeşil Sol Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, söz konusu iddiaları Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sordu. Gergerlioğlu, Şimşek'e, ''Son 8 yılda KHK ile kapatılan okullara para ödeyip geri almak amacıyla bakanlığınıza başvuran kişi sayısı kaçtır? Son 8 yılda KHK ile kapatılan okullara para ödeyip bakanlığınız tarafından okul ücretlerinin geri ödendiği yurttaş sayısı kaçtır?'' sorularını yöneltti.
Şimşek, Gergerlioğlu'nun soru önergesine şöyle yanıt verdi:
''OHAL kapsamında yapılması gereken iş ve işlemlere ilişkin düzenlemeleri içeren Bakanlığımızın varlık tespitlerinin yapılması, istihkak ve alacak taleplerinin tespiti ve ödenmesi işlemleri için Valilikler (Defterdarlık KHK işlemleri İl Bürosu) yetkilendirilmiş olup, yapılan değerlendirme neticesinde alınan karar, Kütahya Valiliği Defterdarlık KHK İşlemleri İl Bürosu tarafından 05.05.2023 tarihli yazı ile ilgiliye tebliğ edilmiştir.''
'VATANDAŞIN PARASINI NİYE GASP ETTİN?
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in verdiği yanıtı eleştiren Ömer Faruk Gergerlioğlu, şunları söyledi: ''OHAL döneminde işlenen ihlaller bitmiyor. İhlaller devlet adına yapılıyor. Vatandaşların paraları gasp ediliyor. Mehmet Talyurt isimli bir vatandaş bize başvurdu. 2016 yılı içinde çocuğu için bir özel okula erken ödeme yaptı. Daha sonra bu okul kapatılınca kendisine o gün yatırılan 8 bin 900 lira parası verilmiyor. 1 Eylül 2016 tarihinde Kütahya Defterdarlığı’na verilen dilekçe 20 Mayıs 2023 tarihinde ‘paranız ödenmeyecektir’ şeklinde reddediliyor. Biz bunu Maliye Bakanlığına sorduk. Bize verilen cevap, cevap içeriği taşımıyor. Biz ‘neden vermediniz?’ diye soruyoruz. Maliye Bakanı ise ‘vermedik işte’ diyor. İşin özeti bu. ‘Vatandaşın parasını niye gasp ettin?’ diye soruyoruz sana. Buranın bir hukuk devleti olmadığının muz cumhuriyeti olduğuna dair bir cevap. Böyle bir devlet mi burası? Canım istediği için vatandaşın parasını gasp ediyorum devleti mi burası? Nasıl bir devlet ya? Anlamak mümkün değil. Mağdur olan bir vatandaşa verilen ciddiyetsi bir cevap bu. Anayasal bir rejim değil yaşadığımız rejim. Biz konunun peşini bırakmayacağız. Biz hukuk devleti istiyoruz. Devlet hukuk devletinden uzaklaşırsa bir çeteye döner. Biz bunu kabul etmiyoruz. Allah da kabul etmesin. Kamunun vicdanı da kabul etmeyecek.''