Bakanın ödül verdiği holdingden 200 bin metrekarelik kaçak yapı

Hayali ihracat davasında yargılanırken gümrük muafiyeti belgesi alan, Bakan Kacır'ın ödül verdiği Ramazan Bayduz, Bursa'daki fabrikasının 200 bin metrekarelik bölümünü kaçak inşa edip affa girmiş.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 26 Temmuz'da düzenlenen etkinlikle 'HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı'nı tanıttı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı toplantıda, bazı iş insanlarına ödüller verildi.

Ödül alan iş insanlarından biri de Bursa, Bilecik ve Balıkesir'deki yatırımlarıyla bilinen Karesi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bayduz oldu. Bursa Ovası'nda Gürsu ilçesi sınırlarındaki Kumlukalan Köyü'nde bulunan fabrikasıyla büyümeye başlayan Bayduz'a ait Karesi Holding, tekstil sektöründe faaliyet gösteriyor.

Atatürk Kültür Merkezi'nde 26 Temmuz'da düzenlenen toplantıda 40 iş insanına 'Teşekkür Belgesi' sunuldu. 

200 BİN METREKARE KAÇAK YAPI

Meyve bahçelerinden oluşan arazinin içindeki 350 bin metrekarelik sanayi alanının 240 bin metrekarelik bölümünde tekstil üretimi yapan ve boyahanesi bulunan Bayduz'a ait Karesi Holding'in büyüme hikayesi ise ilginç.

2006 yılında 23 bin metrekarelik tesisle faaliyet yürüten Karesi Holding, şu anda 240 bin metrekare alanı kaplıyor. Bursa Ovası'nı sulayan Nilüfer Çayı'nın kollarından birinin hemen yanında bulunan fabrikanın yaklaşık 200 bin metrekarelik bölümü ise kaçak yapılaşmayla inşa edildi. Bu alan yaklaşık 35 futbol sahasıyla eşit büyüklükte.

İMAR BARIŞI'NDAN FAYDALANDI

2018 yılında 'İmar Barışı' adı verilen uygulamayla ruhsatlandırılan tesislerin bir bölümü, tapu kayıtlarında hala 'meyve bahçesi' olarak görünüyor. Boyahane kısmında kimyasal atık üreten fabrikanın hemen yanında bulunan çay ise simsiyah akıyor. O çay, çevredeki meyve bahçelerini suluyor.

HAYALİ İHRACAT SUÇLAMASIYLA YARGILANIYOR

2011 yılında açılan bir davada 'hayali ihracat' yapmakla suçlanan Bayduz'un yargılanması hala devam ediyor. Davada henüz bir karar çıkmadı ama 'hayali ihracat' zanlısı Bayduz'un sahibi olduğu şirkete, Ticaret Bakanlığı tarafından 2019 yılının ekim ayında gümrük muafiyeti sağlayan 'yetkilendirilmiş yükümlü firma' statüsü verildi.

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde kurduğu tesis için 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı'ndan destek de alan Karesi Holding, AK Parti'yle yakın ilişkileriyle biliniyor. 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için yapılan anayasa değişikliği referandumundan önce Bursa'da yapılan mitinge yüzlerce işçi fabrikanın servis araçlarıyla taşınmıştı. Dönemin Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, referandumdan hemen önce fabrikayı ziyaret etmişti.

RAMAZAN BAYDUZ: YILLARDIR SÜREN BİR UYGULAMA

Fabrikanın kaçak yapılaşmayla büyümesiyle ilgili Gazete Duvar'a konuşan Karesi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bayduz, 220 bin metrekarelik alanın fabrika arazisi, 20 bin metrekarelik alanın ise otopark olarak kullanıldığını söyledi. Bayduz, "TOFAŞ neyse, Renault neyse bizimki de aynı. Bizim yaptığımız yıllardır süren bir uygulama" ifadesini kullandı.