Bakanlık açıkladı: Raf ömrü uzasın diye peynire mantar ilacı katılmış

Tarım Bakanlığı'nın açıkladığı listeye göre birçok markanın süt ürünlerinde 'natamisin' denilen madde kullanılıyor. Sağlığa zararlı bu madde ürünün raf ömrünü uzatmak için peynirlere ekleniyor.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan 'Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar' ve 'Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar' listelerinde birçok peynir markasında 'natamisin' maddesi tespit edildi.

Bakanlığın açıkladığı listeye göre, Birsüt'ün Royal marka tam yağlı beyaz peynirinde, Kayhan marka yağlı çubuk peynirinde natamisin saptandı.

'Cemalzade', 'Şef', 'Sütman', 'Naci Kentli', 'Sevdam Yörük' markalarıyla satılan süt ürünlerinde de natamisin çıktı.

'Ahir', 'Pertek', 'Halilağa', 'Tarabya' 'Sütkuaz', 'Kevser' ve 'Rasim Usta Mutlu' markalı ürünlerde de aynı madde yer aldı.

 

NATAMİSİN NEDİR?

Natamisin özellikle peynirlerde küf ve maya üremesini engellemek amacı ile kullanılıyor. Dolayısıyla depolama esnasında ve rafta üründe küf maya gelişimi engellenerek dolaylı olarak ürün raf ömrü de uzatılmış ve mikotoksin oluşum riski engellenmiş olur.

SAĞLIĞA ZARARLARI NELER?

Halk sağlığı uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, Gazete Duvar'a yaptığı açıklamada 'natamisin' için şu uyarılarda bulunmuştu:

"Natamisin, özellikle peynir türlerinde, yoğurtlarda hatta bazı ülkelerde içeceklerde,  meyve sularında ve şaraplarda da kullanılıyor. Bizim 'antifungal' dediğimiz mantar önleyici bir etkisi var. Raf ömrünün uzaması açısından mantar ve maya oluşumunu engellemek için ürünlerin yüzeyinde kullanılıyor. Mevzuatımızda da belirli peynirlerde kullanımına izin verilmiş durumda. Özellikle sert, yarı yumuşak peynirlerde ve sosislerin  dış tabakasında bulunuyor. Ancak fazla miktarda alınmasıyla ortaya bazı sağlık problemleri çıkabiliyor.

Mide, bağırsak ve sindirim sorunlarına; bulantı, kusma gibi sıkıntılara yol açabiliyor. Gıdaları sindirim sürecinde en önemli organlarımız karaciğer ve böbrek. Dolayısıyla bu kimyasallar bu organları  olumsuz etkileyebiliyor. Herkeste aynı etkiyi ortaya çıkarmayabilir. Hatta aynı yaş grubunda hassasiyetler farklı olabiliyor. Ayrıca 'anti mikrobik özelliği olduğu için antibiyotik direncinde de bir problem oluşturuyor mu?' sorusu da gündeme geliyor. Böylesi kuşkular var ama kesin olarak gösterilmiş değil. Bu açıdan da mevzuatta belli limitler var. Listede gördüklerimiz muhtemelen izin verilen sınır değerin biraz daha üzerinde ya da uygunsuz kullanım şeklinde rapor edilmiş gibi görünüyor."

 

 

(ALINTI)