Bakanlık 'Muzır İçerikle Mücadele Programı' başlatıyor: Sansürcü değiliz

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Bakanlığın Muzır İçerikle Mücadele (MİM) Programı başlatacağını açıkladı: Biz hiçbir kitabı yasaklamıyoruz ya da bir kitaba sansür uygulamıyoruz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bakanlıkta düzenlenen sohbet toplantısında basın mensuplarıyla bir araya gelen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Bakanlığın çalışmalarıyla ilgili soruları yanıtladı. Toplantıda, Bakanlığın Muzır İçerikle Mücadele (MİM) Programı başlatacağını duyuran Selçuk, programın Türkiye'de ilk olma özelliği taşıdığını belirterek, kişilerin çocuklara zararlı içeriklerle ilgili şikayetlerini bu program kapsamında kurulacak web sitesi ve WhatsApp İhbar Hattı'na iletebileceğini bildirdi. 

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun çalışmalarına ilişkin soru üzerine Selçuk, kurulun çoğunlukla resen, zaman zaman da şikayet üzerine çocuk kitaplarını incelediğini söyledi. 

İncelenen kitaplarda 'çocuklar için zararlı ve müstehcen nitelikte içeriklerin saptanması üzerine bu kitapların "muzır" ilan edildiğini, kurulun bu kararının da Resmi Gazete'de yayımlandığını' belirten Selçuk, "Biz hiçbir kitabı yasaklamıyoruz ya da bir kitaba sansür uygulamıyoruz. Muzır ve müstehcen içerik taşıdığına karar verilen kitaplar, kurulun kararının ardından 'küçüklere zararlıdır' ibaresiyle içi görülmeyen poşet içinde, teşhiri ya da reklamı yapılmayacak şekilde sadece 18 yaştan büyüklere satılabiliyor. Yani yasaklama veya sansürleme değil, aileler için içerikle ilgili bir uyarıda bulunmuş oluyoruz" ifadelerini kullandı. 

WHATSAPP İHBAR HATTI KURULACAK

Bakan Selçuk, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun çalışmalarının genişletilerek kişilerin şikayet ve bireysel başvurularının dikkate alınacağı yeni bir mekanizmayı uygulamaya alacaklarını belirterek, "Bakanlık olarak Muzır İçerikle Mücadele (MİM) Programı'nı başlatıyoruz. Bu kapsamda Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nu daha formal, başvuruların yapılabildiği, web sitesi ve WhatsApp İhbar Hattı olan bir yapıya kavuşturacağız. Kurula şu an doğrudan başvuru yapılamıyor. Yeni yapıda vatandaşlarımız çocuklar için zararlı içeriklerle ilgili kurula doğrudan şikayetlerini iletebilecek" dedi.

'Sosyal medyada da çocuk istismarına yol açan bazı görüntülerin paylaşılabildiğini, bu görüntülerin paylaşılmasının, RT'lenmesinin daha fazla kişinin görmesine, aslında daha fazla çocuğun mağdur olmasına sebebiyet verdiğini' belirten Selçuk, kurulacak WhatsApp İhbar Hattı ile vatandaşların hem muzır içerikler hem de bu konularda doğrudan kendilerine ulaşabilecekleri, kendilerinin de gereken müdahaleyi gerçekleştirebileceklerini dile getirdi.

YAPIMCILARLA BİR ARAYA GELECEK

Bakan Selçuk, televizyonlarda gündüz kuşağı programlarında kadına yönelik şiddet, cinayet, çocuk istismarı gibi konularda yapılan yayınlarda olayın hikayesinin, nasıl gerçekleştiğinin detayları konusunda daha hassas olunmasına ilişkin de genel yayın yönetmenleri ve yapımcılarla bir araya gelmeyi planladığını ifade etti. (AA)