Bakanlık yasaya 'uydurdu': Şırnak'ta ağaçlara sürgün
Şırnak'ta ağaç kıyımına ilişkin tepkiler sürerken Tarım ve Orman Bakanlığı soru önergesine yasayı göstererek yanıt verdi. HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, "Kürt coğrafyası talan ediliyor" dedi.
DUVAR - Şırnak’ın Besta bölgesinde iki yıldır ağaç kesimleri sürüyor. Yaşananlarla ilgili Şırnak Barosu iki kez suç duyurusunda bulundu. Bölge halkı ise ormansız kaldıklarını belirterek ağaç kesim işlerinin son bulmasını istiyor. Son olarak HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir de, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanıtlaması talebiyle bir dizi soru sordu. Bakanlık ise çoğu soruya yanıt vermezken kesilen ağaçlar için, “Sürgün yoluyla tekrar yeşererek alanın gençleşmesi sağlanmakta” yanıtını verdi. İmir ise önergeye verilen yanıta tepki göstererek, "Kürt coğrafyası talan ediliyor" dedi.
BAKANLIK: MEVZUATA UYGUN
Tarım ve Orman Bakanlığı, Şırnak’ın Keniyamîr, Birateto, Birapeşo, Deyndarok, Cinîwer, Belûzer, Rîsor, Serêrû, Tîkera, Qûrteka Pêşya, Girêdeyincê, Şerevan, Xirtikbestê ve Navyan bölgelerindeki ağaç kesimini ‘gençleştirme’ olarak savundu. Soru önergesine yanıt veren bakanlık, buradaki meşe ağaçlarının müddetini doldurduğunu iddia etti.
Bakanlığın ağaç kesimiyle ilgili önergeye verdiği yanıt şöyle: “Meşe ağaçlarının sürgün vermek suretiyle gençleşmesi sağlanmakta. Şırnak ili ormanlarının azalması söz konusu değil. Şırnak ilinde yapılan üretim çalışmaları 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamında mevzuatlara uygun olarak yapılmakta. Üretim çalışmaları 6831 sayılı Orman Kanunu’un 40. Maddesine istinaden ilana çıkılmak suretiyle yapılmakta. Üretim çalışmaları mevzuatlara uygun olarak denetimleri yapılarak gerçekleştirilmekte. Üretim çalışmaları yapılan alanlar meşe ağaç türü olduğundan sürgün yoluyla tekrar yeşererek alanın gençleşmesi sağlanmakta.”
İMİR: GÜVENLİK BAHANE EDİLİYOR
İmir ise iki yıldır Şırnak’ta orman kesimlerinin devam ettiğini, bütün girişimlere rağmen ağaç kesimlerinin durdurulmadığını söyledi. "Yıllardır doğamızın üzerinde yapılan tahribatlar gün geçtikçe farklı boyutlara evirilerek devam ediyor" diyen İmir şöyle devam etti: "Her defasında güvenlik bahanesiyle bunu sürdürüyorlar. Rant odaklı orman katliamı ve yandaşı zengin etme makyajını güvenlik politikalarıyla sunuyorlar. Resmi rakamlara göre 2021 yılı verilerini incelediğimizde Şırnak’taki orman varlığı Şubat-Eylül ayları arasında yüzde 8 azaldı. Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu tarafından hazırlanan rapora göre, Şırnak’ın Cudi, Gabar dağları ile Besta bölgesinde 2020 Mayıs ayından Kasım ayına kadar 31 kez orman yangını çıktı. Ayrıca Şırnak’ta yaklaşık 500 kişinin ortaklaşa aşıladığı fıstık ağaçlarının yandığı veya büyük oranda zarar gördüğü tahmin ediliyor."
'GÖZLERİMİZLE GÖRDÜĞÜMÜZE Mİ İNANALIM BAKANLIĞIN VERDİĞİ CEVABA MI?'
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın önergeye verdiği yanıtı eleştiren İmir sözlerine şöyle devam etti: "Verdiğimiz soru önergemize bakanlık cevap olarak 'Şırnak’ta ormanların azalması söz konusu değildir' diyebilmekte. Uydudan çekilen fotoğraflarda bariz azalma görülürken bakanlık bunu inkar ediyor. Günde onlarca araç şehir merkezinden geçiyor. Gözlerimizle gördüğümüze mi inanalım, bakanlığın Ankara’dan verdiği cevaba mı? Açıkçası bu bir doğa düşmanlığıdır. Orman kesimlerinden barajlara ve maden arama sahalarına kadar Şırnak’ta doğa bir bütün olarak yok ediliyor. Bakanlık ise 'Meşe ağaçlarının gençleştirilmesi sağlanmakta' diyerek ağaç kıyımını meşrulaştırıyor. Bu kaçamak cevaplar asla kabul edeceğimiz bir tarz değildir, ormanlarımızın kesilmesine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz."
'KÜRT COĞRAFYASINDA DOĞA TALAN EDİLİYOR'
İmir, ağaçların köy korucularının kontrolünde kesildiğini belirterek son olarak şöyle konuştu: "Şırnak’ta kesilen ormanlarla ilgili hiçbir hukuki taraf bulunmazken hukuk dışı bir şekilde köy korucularına ağaçlar kestirilirken bakanlık bize verdiği cevapta 'mevzuata uygun olarak kesiliyor' demekte. Orman Kanunu'nda güvenlik dahil olmak üzere hiçbir bahane ile ağaçların tek bir dalı kesilmez hele toptan orman kesimi diye bir kanun ve yasa olamaz. Her alanda olduğu gibi burada da iktidar devletin hukukunu tanımıyor. Şunu net olarak belirtelim bu sıradan bir ağaç kesimi, gençleştirme falan değil Cudi'de toptan bir şekilde ormanlar yok ediliyor. 'Yeniden yeşerecek' gibi bir sistem söz konusu değildir. Kökünden söktüğünden katlettiğin ağacın yeniden yeşermesi mümkün mü? Bizim adına orman katliamı dediğimiz, günde onlarca kamyonun odun taşıdığı Şırnak’taki orman kesimine bakanlık 'üretim' diye adlandırıyor, 'ormanı gençleştirmek' diye adlandırıyor. Bu kabul edilebilir, görmezden gelinebilir bir durum değil. Bunun bir teknik durum ile ya da iktidarın kanunları ile açıklamaları kabul edilemez. Bariz bir şekilde Kürt coğrafyasında doğa talan ediliyor ve bu devlet eli ile yapılıyor bu da yetmiyor bu gün bunu meşrulaştırıyorlar."
YANITSIZ KALAN SORULAR…
Kamuoyunun tepkilerine neden olan ağaç kesimiyle ilgili birçok soru işareti de gündemdeki yerini koruyor. İmir’in bakanlığa sunduğu ancak yanıtsız bırakılan sorular ise şöyle:
- Orman Genel Müdürlüğü’nün 6831 Orman Kanunu’nda ağaç kesme cezasına baktığımızda ormanda bir ağacın tek bir dalını kesene 3 bin TL idari para cezası kesilmekte. Yasada belirtilen bu cezai işlemler hangi şartlarda ve kimleri kapsamakta?
- Ağaçlardan elde edilen rant kimlere nasıl bir gerekçe ile verilmekte?
- Her tepesi kalekollarla donatılmış Şırnak kırsal alanlarında ağaçlar nasıl bir güvenlik tehdidi oluşturmakta?
- Köy korucularına orman muhafaza veya orman kesimi ile ilgili bir görev vermiş midir?
- Kanunsuz bir şekilde orman kesimi yapan güvenlik güçleri hakkında bir işlem başlatacak mısınız?