Bakanlık yetkilisi: Salda'daki görüntüler doğal, su seviyesi 5 santimetre yükseldi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan bir yetkili Salda Gölü'nün sularının çekildiği ve bataklığa döndüğü görüntülerin 'doğal' olduğunu iddia etti.
DUVAR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Hacı Abdullah Uçan, Salda Gölü kıyısında bataklık oluştuğu iddialarına ilişkin, "Sarı çamur görüntüsünün bu alandaki gölü besleyen gözelerden sızan suların üzerine çevredeki ormanlar ve sazlık alanlardan çıkan polenlerin rüzgarla taşınmasından kaynaklı olduğu tespit edilmiştir" dedi.
Salda Gölü Koruma Derneği, Burdur'daki gölün sularının çekildiği ve bataklığa döndüğü son halini paylaşmış, görüntüler büyük tepki toplamıştı. Bu görüntülerin atık su kaynaklı olmadığını iddia eden Uçan, kaynak suların gölle birleştiği alandaki 'doğal' görüntü olduğunu söyledi.
'GÖRÜNTÜYÜ POLENLER OLUŞTURUYOR'
AA'nın haberine göre, Uçan, "Birtakım basın organlarında son dönemlerde asılsız iddialar yer almakta olup, iddiaların her birinde projelerimizle ilgisi olmayan alanlardan görseller konularak kamuoyu yanıltılıyor. Görüntülerdeki yerin bataklık olmadığı, bu alanda mevsim normalleri çerçevesinde su çekilmesinin olduğu tespit edildi. Sarı çamur görüntüsünün bu alandaki gölü besleyen gözelerden sızan suların üzerine çevredeki ormanlar ve sazlık alanlardan çıkan polenlerin rüzgarla taşınmasından kaynaklı olduğu tespit edilmiştir" ifadelerini kullandı.
Uçan, sondajlar ve sulama göletleri nedeniyle gölde kuraklık oluştuğuna yönelik söylemlerin de asılsız olduğunu iddia etti ve şöyle konuştu:
"Bölgede kuyu açılmasına ve sondajlara bakanlığımızca kesinlikle izin verilmiyor. Yeni bir gölet veya baraj yapımına da kesinlikle müsaade edilmiyor. Ayrıca çevredeki akarsular gölü beslemeye devam ediyor. Bu sayede bölgede buharlaşma oranının yüksek olmasına rağmen Salda Gölü'nün su seviyesinde ocak ayından bu zamana kadar 5 santimetre yükselme olmuştur. Salda Gölü ve bölgesinin, kireç taşı benzeri karstik oluşumlara sahip olması buradaki yağış suyunun daha alt tabakalara inerek yer altı su seviyesinin yükselmesinde etkili oluyor. Dolayısıyla yağış miktarıyla gölün su seviyesindeki artış beklenen seviyede olmuyor. Bu karstik yapı nedeniyle yağışların bölgeye komşu havzalardaki yer altı sularını beslediği bilinmektedir. Dolayısıyla bu durum Salda Gölü'nün su seviyesini de etkiliyor." (HABER MERKEZİ)