Balina avcılığını protesto eden Paul Watson Grönland'da gözaltına alındı

Balina avcılığına karşı mücadele eden Kanadalı-ABD'li Paul Watson, Japonya'nın çıkardığı uluslararası yakalama kararı uyarınca Grönland polisi tarafından gözaltına alındı.

Paul Watson. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Grönland polisi, balina avcılığına karşı mücadelesi ile bilinen ABD'li-Kanadalı çevreci Paul Watson'ın gözaltına alındığını açıkladı. Watson, kendisi hakkında uluslararası bir yakalama kararı çıkarttıran Japonya'ya iade edilebilir.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, 'Sea Shepherd' (Deniz Çobanı) isimli eylemci grubunun ve Kaptan Paul Watson Vakfı'nın kurucusu olan Watson, pazar günü gemisi Nuuk limanına demirledikten sonra gözaltına alındı. Grönland kolluk kuvvetlerinden yapılan açıklamada, "Japon yetkililer, Pauls Watson için uluslararası bir yakalama kararı çıkarttı; Grönland polisi bu sebeple Nuuk'a vardığında onu gözaltına almaya hazırdı" denildi. 

DANİMARKA HÜKÜMETİNE ÇAĞRI: WATSON'I SERBEST BIRAKIN

Paul Watson'ın vakfından bugün yapılan açıklamada, iade talebinin Watson'ın Japonya'nın balina avcılığı faaliyetlerine karşı daha önce bulunduğu eylemlerle bağlantılı olduğuna inanıldığı belirtildi. Vakıf, Watson'ın Danimarka'ya bağlı özerk bir bölge olan Grönland'da gözaltına alınmasına ilişkin olarak, "Danimarka hükümetinden Kaptan Watson'ı serbest bırakmasını ve bu siyasi saikli talebi yerine getirmemesini istiyoruz" dedi. 

Japonya, balina eti yemeyi kültürünün bir parçası addediyor; 2019 yılında ticari amaçlarla balina avcılığının devam ettiği ülke o zamandan bu yana filosunu modernize etti ve 'yakalama listesini' genişletti. Ülkenin bu adımı ise çevrecilerin tepkisine sebep oluyor. Grönland polisinin açıklamasına göre, Danimarka Adalet Bakanlığı, Paul Watson'ın Japonya'ya iadesi için gerekçe olup olmadığına karar verecek. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)