‘Bambus'u kim işletecek?’ çekişmesi bitti: Komisyon 'belediye' dedi

Antalya’nın falez bandında yıllardır ihaleler, itirazlar ve davalarla sürüp giden bir hukuki sürecin kıskacında olan Bambus Plajı, nihai bir kararla CHP’li Muratpaşa Belediyesi’ne tahsis edildi.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Antalya’nın 17 kilometrelik Lara falez bandında bulunan Bambus Plajı üzerinden yıllardır süren ‘Kim işletecek?’ çekişmesi, kıyının belediyeye tahsisiyle son buldu.

Önce CHP’li Muratpaşa Belediyesi plaja el koydu, ardından ihalesi iptal edilen özel plaj işletmesi tahliyeye direndi. İki tarafı karşı karşıya getiren tartışmaya AK Parti, özel işletmeyi savunarak dahil oldu. Son kararı Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu verdi. Belediyenin tahsis için yaptığı başvuruya olumlu yanıt veren komisyon, Bambus Plajı’nın belediye yetkisinde kullanımına karar verdi. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, bugün tahsisin yapıldığı kıyıdan denize girerek plajı halkın kullanımına açtıklarını duyurdu.

Yaklaşık 30 yıl özel işletme tarafından kullanılan plajın komisyon kararıyla belediyeye tahsisinin mutluluk verici olduğunu söyleyen Ümit Uysal, “Umuyorum ki şehrin tarihiyle özdeşleşmiş bu tip yerlerin ihale edilmemesi hususunda bakanlığımız özel bir hassasiyet gösterir ve burayı tekrar ihaleye çıkarmaz” dedi.

Plajın belediyeye tahsis kararını açıklayan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, bölge sakinleriyle denize girdi.

ÖNCE MAHKEME PLAJ İHALESİNİ İPTAL ETTİ

Antalya’nın Lara bölgesindeki falez bandında yer alan Bambus Plajı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca Kasım 2022’de ihale edildi. Bakanlığın, kıyının turistik amaçlı kullanımına imkan verecek ihalesine Muratpaşa Belediyesi dava açtı. Ankara 6’ncı İdare Mahkemesi’nde görülen davada, Bambus’un devletin hüküm ve tasarrufu altındaki koruma statüsüne sahip bir alan olduğuna dikkat çekildi, ihale şartnamesinin Kıyı Kanunu’na aykırı olduğunu savunuldu. İhalenin kıyıların kamu yararına kullanımına aykırı olduğunu savunan belediye lehine karar veren mahkeme, ihaleyi iptal etti.

BELEDİYE İLE ŞİRKET ARASINDA ÇEKİŞME

İptalden sonra da belediye ile şirket arasındaki çekişme sona ermedi. Belediye Başkanı Ümit Uysal, temmuz ayı başında Bambus Plajı’nın halka açılacağını açıkladı. Ardından belediye ekipleri alanda düzenleme çalışmalarına başladı. Ancak iptal edilen ihaleyi alan şirket, alandaki belediye araçlarını çekiciyle kaldırdı, plaja girişi iş makinesiyle kapattı. Ardından alana giriş ve çıkışları kapatacak şekilde lüks otomobiller konuldu. Bu otomobillerdeki ‘AKP plakası’ dikkat çekti. Ardından yat taşımacılığında kullanılan bir tır sahaya yerleştirildi. Belediye yönetimi bu girişimlerle ilgili polise şikayette bulundu. Alana ikinci bir girişi açılıp düzenleme çalışmalarına devam edildi.

‘DEVLETİMİZİN İÇİNDE DEVLETCİKLER OLUŞMUŞ’

Sosyal medya üzerinden devam eden tartışma Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın sert sözleriyle devam etti. Son günlerde bakanların ve valilerin sık sık dile getirdiği “Denizler halkındır” sözünü hatırlatan Uysal’ın paylaşımı şöyleydi: “Tablo çok vahim. Bu kadar kepazelik olmaz. Gece çekiciyle belediyemizin araçlarını kaldırma cüreti göstermişler. Polisimiz, ‘İdari bir konu biz karışamayız’ deyip müdahale etmiyor. Oysa konunun idari bir olayla ilgisi yok. Kamu malına zarar veriliyor. Ortak kullanım alanına tecavüz ediliyor. Suç işleniyor. Devletimizin içinde devletcikler oluşmuş. Kamu otoritesi yok sayılıyor. Kamusal kullanım alanı olan plajda işgali önlemek devletin görevidir.”

AK PARTİ’DEN BAMBUS AÇIKLAMASI

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın çağrısından hemen sonra AK Parti Muratpaşa İlçe Başkanlığı’nın resmi hesabından da belediyeye yanıt niteliğinde bir çağrı yapıldı. Bambus konusunda Muratpaşa Belediyesi ve özel plaj işletmesi arasında yaşanan çekişmeye dahil olan AK Parti Muratpaşa İlçe Teşkilatı’nın o açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın siyasi ve bürokratik lisana yakışmayan bir üslupla 'Bambus Plajı’na çöküyoruz' açıklamasını üzüntüyle takip ediyoruz. Muratpaşa Belediyesi’nin itirazları neticesinde ihaleler iptal edilmiştir. Antalya halkı için tarihsel önemi olan Bambus Plajı, tekrar ihale süreci beklenmesi gereken bir plajımızdır. Sayın başkanın hukuka aykırı uygulamalar içerisinde olmasını talihsizlik olarak görüyoruz. Sayın başkanı Muratpaşa sınırlarında kalan falezlerin tamamına sahip çıkmaya, yapılan kaçak plaj uygulamalarına göz yummak, idare etmek yerine gereğini yapmaya davet ediyoruz.”

AK Parti Muratpaşa Teşkilatı’nın bu çıkışından sonra harekete geçen Ümit Uysal, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bulunan CHP, AK Parti, MHP, Demokrat Parti ve İYİ Parti’nin il başkanlarını arayarak, Antalya’nın kent hafızasının bir parçası olan Bambus Plajı için destek istediğini söyledi.

ANTALYA VALİLİĞİ KIYI İŞGALİNİ GÜNDEME ALDI

Tüm bu açıklamalardan sonra falez sahil bandı, Antalya Valiliği’nin de gündemine girdi. Konyaaltı Sahili’ne inen varyanttan Düden Şelalesi’nin döküldüğü Lara bölgesine uzanan hatta falezlere zarar veren ya da işgal eden tüm usulsüz uygulamalar mercek altına alındı. Başlatılan bu denetimler kapsamında Bambus Plajı ile ilgili de karar alan Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, ihale süreci iptal edilen alanı Muratpaşa Belediyesi’ne tahsis etti. Ancak Antalya Valiliği, Koruma Bölge Komisyonu, Büyükşehir Belediyesi ya da Muratpaşa Belediyesi tarafından bölgedeki inşaatlar ve diğer özel plaj işgalleri ile ilgili alınmış bütüncül bir karar henüz açıklanmadı.