Bangladeş'te halk, muhalefetsiz seçimler için sandık başında

Ana muhalefetin boykot ettiği seçimler için halk sandığa gidiyor. Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin 48 saatlik grevi de bugün başlıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bangladeş'te ana muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin (BNP) boykot ettiği seçimler için halk, bugün 12'nci genel seçimlerde oy kullanmak için sandık başına gidiyor. Genel seçimlerin, mevcut hükümet denetiminde gerçekleşmesine karşı çıkan ana muhalefetteki BNP'nin öncülüğünde 28 Ekim 2023'te başlayan gösterilere Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi ve diğer muhalefet partilerinin de katılmasıyla ülke genelinde birçok protesto düzenlendi.

Güney Asya ülkesi Bangladeş'in mevcut Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, anayasada belirtildiği üzere seçimin, hükümetin gözetiminde yapılması gerektiğini ifade ediyor. BNP, seçimlerden önce Başbakan Hasina'nın hükümeti yerine geçici ve "tarafsız" bir hükümetin kurulmasını talep etti. BNP üyeleri, partiyi destekleyen 24 bin kişinin gözaltına alındığını, milyonlarca kişiye dava açıldığını öne sürdü. Adalet Bakanı Enesül Hak ise bu sayının doğru olmadığını savundu. Ekim ayının sonunda başlayan gerginlik nedeniyle muhalefeti destekleyen 20'den fazla kişinin öldürüldüğü kaydedildi.

BAŞBAKAN SEÇMENLERİ SANDIĞA ÇAĞIRDI

Oylama öncesi seçimlere ilişkin konuşan Başbakanı Hasina, "Oyunuzu istediğiniz gibi kullanın lütfen. Ancak herhangi bir rahatsızlık olmasını istemiyorum. İstenmeyen olaylar olmamasını diliyorum, herkes üst düzeyde sabır göstermeli" ifadelerini kullandı ve seçimlerde "huzurun korunması" gerektiğini vurguladı. Hasina, ulusa seslendiği konuşmasında, "Demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne inanan siyasi partiler ve kurumlar, anayasal süreci sekteye uğratacak hiçbir düşünceyi teşvik etmemelidir" dedi.

Halkı sandığa davet eden Hasina, "Bu süreçte bir hata yaptıysam affınızı diliyorum. Eğer tekrar hükümet kurabilirsem hatalarımızı düzeltme şansım olacak. 7 Ocak seçimlerinde oy vererek bana, size hizmet etme fırsatı verin" ifadelerini kullandı.

Bangladeş'te 1996'da ilk kez başbakanlık koltuğuna oturan Hasina, 2009'da ikinci kez iktidara gelmesinin ardından 2014 ve 2018 seçimlerinde iktidarını korudu. Hasina, 5. kez başbakanlık koltuğuna oturmayı hedefliyor.

BNP'DEN 48 SAATLİK GREV 

Ana muhalefetteki BNP,  bugün de dahil 48 saatlik greve gidileceğini ilan etti. BNP Genel Sekreteri Ruhul Kabir Rizvi, çevrim içi düzenlediği basın toplantısında, muhalefetin söz konusu seçimleri boykot ettiğini anımsatarak halka, genel greve katılma çağrısında bulundu. Rizvi, "48 saatlik genel grev, cumartesi günü sabah 6'dan, pazartesi günü sabah 6'ya kadar sürecek" dedi.

Öte yandan Rizvi liderliğindeki 100'den fazla muhalefet lideri ve aktivist, başkent Dakka'da yürüyüş düzenledi. Rizvi, burada yaptığı konuşmada, "Halk, bu yasa dışı seçimi kabul etmeyecek. Halk, yağmacıların bu seçimini kabul etmeyecek" diye konuştu.

HÜKÜMET KARŞITI EYLEMLER

Bangladeş'te polisin 28 Ekim 2023'te yapılan seçimin boykot edildiği gösteriye müdahalesinde bir polis ölmüş, çok sayıda ana muhalefet destekçisi ve kolluk kuvveti yaralanmıştı. Gösterilerden bir gün sonra ana muhalefetteki BNP Genel Sekreteri Mirza Fahrul İslam Alamgir, gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.

BNP, Alamgir'in tutuklanmasının ardından ülke genelinde 3 günlük "genel grev" çağrısında bulunmuş, 31 Ekim'de de "hükümetin baskılarını protesto etmek" için büyük şehirlerde 3 günlük ulaşım ablukası başlatmıştı. Ablukaya Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi ve diğer muhalefet partileri de katılmıştı. Eski Başbakan Halide Ziya'nın liderliğindeki BNP, Başbakan Şeyh Hasina'nın istifasını ve genel seçim yapılana kadar geçici ve bağımsız bir hükümetin yönetimi devralmasını talep etmişti.

Hasina da tekrar başbakan olmayı umarak Anayasa'da belirtildiği üzere seçimin, hükümetin gözetiminde yapılması gerektiğini ifade etmişti. BNP ve müttefikleri, Başbakan Hasina'yı 2018 seçimlerinde hile yapmakla suçluyor ve gelecek seçimleri kimin denetleyeceğine dair protestoları sürdürüyor. ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler de tarafları şiddetten kaçınılması ve güvenilir bir seçim yapılmasına yönelik çalışmaya teşvik ediyor. (DIŞ HABERLER)