Bankacılar açıkladı: Mevduat getirilerinde yükseliş sürecek mi?
Mevduat getirileri son 3 ayda yüzde 46'ya yaklaşırken bankacılar, Merkez Bankası'ndan beklenen yeni önlemler ve bilanço makyajlama adımlarıyla, mevduat getirilerdeki yükselişin de süreceğini açıkladı.
DUVAR - Ağustos sonunda yüzde 30 civarında seyreden mevduat getirileri aradan geçen yaklaşık üç ayda yüzde 46'ya yaklaşırken; bankacılar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) beklenen likidite azaltıcı yeni önlemler ve yıl sonuna doğru bilanço makyajlama adımlarının etkisiyle, getirilerdeki yükselişin devam etmesini bekliyor.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hariç tutulduğunda TL cinsi mevduatın bankacılık sektöründeki toplam mevduata oranı, son üç ayda 7 puan yükselişle yüzde 38'i aştı. Ekonomi yönetimi mevduattaki dolarizasyonu kademeli olarak azaltmak istese de, ortaya çıkan TL likidite dönem dönem mevduat faizlerindeki yükselişin durmasına neden oluyor. Oluşan likidite TCMB'nin attığı adımlarla piyasadan çekiliyor.
QNB Finansbank tarafından bu sabah yayımlanan raporda, "TCMB'nin döviz alımları, swap fonlamasındaki artış ve Hazine'nin TCMB'deki TL mevduatındaki düşüşün etkisi ile bankalararası repo piyasasında tekrar likidite fazlası oluşma ihtimali gözlenmektedir. Bunu dengelemek için PPK toplantısında ek likidite tedbirleri alınabilir" görüşüne yer verildi.
TCMB konuyla ilgili Reuters'ın sorusuna cevap vermedi.
TCMB'nin güncel fonlama yapısına bakıldığında 1.7 trilyon TL'lik toplam fonlamanın sadece 30 milyar TL'si, TL cinsi yapılan açık piyasa işlemleri geri kalanın tamamı ise swap işlemlerinden yani döviz cinsinden oluşuyor. TCMB bu dönemlerde zorunlu karşılıklarda yaptığı artışlarla sistemi yeniden fonlar hale gelse de bankacılar genel seçimler sonrası piyasadan 1 trilyon TL likidite çeken zorunlu karşılık adımlarının devam edeceğini tahmin ediyorlar.