Bankaların kredi 'cimriliği'nin sebebi: Dolar
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, ekonomi yönetiminin en önemli önceliğinin "döviz kurunu 20 TL’nin altında tutmak" olduğunu belirtiyor.
DUVAR - Türkiye'de ekonomi yönetimi 14 Mayıs seçimlerinden kısa süre sonra kredi kartlarına nakit avans kullanımı sınırlandı. Merkez Bankası Cuma günü bu kararını geri aldı ancak BBC Türkçe'ye konuşan kaynaklar, ticari kredilere erişimde sorunların devam ettiğini söylüyor. "Döviz kurunu kontrol etmeyi amaçladığı" belirtilen düzenlemenin ekonomi yönetiminin yaşadığı zorluğu yansıttığı düşünülüyor.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), geçen hafta başında bireysel kredi kartlarıyla nakit avans kullandıran bankaların bu işlemlere karşılık yüzde 30 oranında menkul kıymet tesis etmesine karar vermişti. Bu zorunluluk bankalar açısından kredi kartıyla nakit avans kullandırmayı zarar ettikleri bir işlem haline getirdi.
Nakit avans faiz oranı doğrudan Merkez Bankası tarafından belirleniyor ve değiştirilemiyor. Bugün yüzde 1,36 olan bu oran birçokları için "daha ucuz" krediye erişim imkanı sağlıyor.
BBC Türkçe'den Merve Kara-Kaşka'nın haberine göre bankacılık sektöründen öğrendiğine göre Merkez Bankası'nın adımı "dövize erişimini sınırlamayı" amaçlıyordu.
Ancak bu krediyi yatırımdan çok ihtiyaç için kullananların "mağdur olması" nedeniyle önce 15 bin liralık bir üst sınır getirildi ve ardından karar 19 Mayıs'ta tamamen geri çekildi.
Türkiye'de banka müşterilerinin nakit avans başvusu sırasında bir taahhütnameyi onaylaması gerekiyor.
Müşteriler, bu anlaşmayla bankadan alacağı krediyi "döviz, altın, repo, hisse senedi, vadeli mevduat ve kripto varlıklar gibi finansal getiri sağlamaya yönelik" yatırımlarda kullanmayacağını "gerçek ihtiyacına yönelik" kullanacağını taahhüt ediyor.