Barçın Yinanç yazdı: Katar İhvan’a sırtını dönerse Türkiye de desteği keser mi?

Körfez ülkelerinin Katar'a uygulanan ambargoyu dün kaldırması ve gündeme gelen Türkiye-Mısır normalleşmesi ihtimalini kaleme alan gazeteci Barçın Yinanç, "Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’daki yalnızlığı kırmanın tek yolu bölge ülkeleriyle başta Mısır olmak üzere normalleşmeden geçiyor" değerledirmesini yaptı.

Katar Emiri Tamim bin Hamad al-Thani (solda) ve Suudi Velihat Prens Mohammed bin Salman, Körfez zirvesinde bir araya geldi. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci-yazar Barçin Yinanç YetkinReport'ta yayınlanan son yazısında, Katar'la Körfez ülkeleri arasındaki buzların erimesiyle yeniden şekillenmesi olası Türkiye-Mısır-İhvan-Katar ilişkilerini yazdı. Mısır'la Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi konusu gündemdeyken, Katar'ın İhvan'a verdiği desteğin azalmasının etkilerini kaleme alan Yinanç, Mısır'ın Türkiye'den İhvan'a karşı tavır almasını bekleyebileceğini belirtti.

Müslüman Kardeşler'e verilen desteğin finansal yönünü zaten Katar'ın karşıladığını aktaran Yinanç, yeni normalleşme ile bunun hız keseceğini ifade etti ve "Mısır’la normalleşme olacaksa, bu konu muhakkak masada olacaktır" diye yazdı. Yinanç'ın yazısından "İhvan sevgisi oya tahvil olmuyor" başlıklı bölüm şöyle:

"Türkiye şimdiye kadar geri adım atıp Sisi’yle normalleşme konusunda çok da hevesli olmadı. Belli ki Müslüman Kardeşler’e kesintisiz desteğin faturasının katlanabilir olduğunu düşünüyordu. Ancak Türkiye’nin milli çıkarlarıyla ne ölçüde bağdaştığı bir hayli tartışmalı olan bu ideolojik kardeşlik dayanışmasının faturası Doğu Akdeniz’de ağırlaşmaya başladı. Zira Mısır da çareyi Doğu Akdeniz’de İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi ile ortak bir cephede buluşup, Türkiye’yi dışlamakta buldu.

Türkiye bu cepheye karşı askeri gövde gösterisi mücadeleyi sürdürmeye çalışsa da mevcut ekonomik güçlükler altında sert güce dayalı siyasetin faturası her geçen gün artacaktır. Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’daki yalnızlığı kırmanın tek yolu bölge ülkeleriyle başta Mısır olmak üzere normalleşmeden geçiyor. Arap sokaklarında halk hâlâ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sevgi besleyebilir. Ama bu sevgi oya da paraya da tahvil olmadığı için AK Parti’nin kemik kadrosunun iktidarda kalma güdüsü İhvan aşkını bastıracaktır."

YAZININ TAMAMI