Barış Soydan: İhracatçılara neden döviz aldıkları soruluyor

Eximbank ve Merkez Bankası'nın bazı sanayicileri arayıp 'döviz alma sebepleri' sorduğunu ifade eden Gazeteci Barış Soydan, "100 milyon doların üzerinde dolar alım satımı yapanları açıklayın" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Barış Soydan bankaların ve Merkez Bankası'nın alınan dövizlerin peşine düştüğünü söyledi. Twitter hesabından paylaşım yapan Soydan, "Eximbank sanayi şirketlerini arayıp 'Niçin döviz aldınız?' diye sormaya başlamış. Bazı sanayicilerin de Merkez Bankası tarafından arandığı haberleri geliyor" dedi.

İhracatçıların döviz alma sebebi olarak "sanayiinin dışa bağımlılığını ve üretim için ithalat yapma zorunluluğunu" vurgulayan Soydan, "İhracatçılara neden döviz aldıklarını sormak yerine 100 milyon doların üzerinde dolar alım satımı yapanları açıklayın. TL mevduatına kur garantisi açıklanmadan hemen önce satanları" ifadelerini kullandı.

Döviz kurlarının hızla arttığı aralık ayı ortasında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, kredi çekerek döviz alanlara yönelik inceleme yapılması için talimat verildiğini açıklamıştı.

Ardından bazı özel bankalar sadece ticari kredilerde, kamu bankaları ise tüketici kredilerinde de Türk lirasıyla döviz almama şartı koşmuştu. Kredi çekerken taahhütname imzalayan müşteriler, kullandıkları kredi ile ‘amacına aykırılık teşkil eden işlemleri yapmayacağını'; tespiti halinde ise ‘bankayı sorumlu tutmayacağını' kabul etmiş oluyor. (HABER MERKEZİ)

Etiketler döviz banka sanayi