Barış Yıldırım’dan Kürtçe Albüm: 'Bêdeng'

İlk kısa albümü 'Bahar Gelmiş Olmalı'yı Mayıs, 'Adım Haziran'ı ise Haziran ayında yayınlayan Barış Yıldırım bu kez Kürtçe bir EP albümle dinleyicilerin karşısında... 'Bêdeng', yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Barış Yıldırım’ın kendisinin bestelediği dört Kürtçe şarkıdan oluşan yeni EP albümü yayınlandı. ‘Bedeng’ (Sessiz) albümündeki sözler de Yıldırım’a ait. İki şarkının sözlerine ise Zana Kılıç ve Şewket Herkî katkı sundu.

Barış Yıldırım bu yılın Mayıs ayının başında yine dört şarkıdan oluşan ‘Bahar Gelmiş Olmalı’ isimli ilk EP albümünü yayınlamıştı. Haziran ayında ise bu kez ‘Adım Haziran’ EP’siyle dinleyicilerle buluşan Yıldırım, bu albümünde Gezi Direnişi günleri ve hemen sonrasında video platformlarda yayımladığı şarkıların elden geçirilmiş versiyonlarını ilk kez dijital müzik platformlarına taşımıştı. Barış Yıldırım bu kez farklı bir çalışmayla, tümü Kürtçenin Kurmancî lehçesindeki şarkılardan oluşan ‘Bêdeng’le müzik platformlarında. Kapak fotoğrafını sanatçının çektiği, kapak tasarımını Ozan Yıldırım’ın yaptığı albüme 25 Ağustos itibariyle tüm müzik platformlarından ulaşılabiliyor.

'SESSİZLİĞİN SESİ, YOKLUĞUN VARLIĞI'

Albümün çıkış parçası olan ‘Bêdeng’, sözlerinin felsefi göndermelerinin yanı sıra Kürt müziğinin halay, ağıt ve uzun hava formlarına selam göndermesiyle dikkati çekiyor. Mezzosoprano Serap Taş’ın kontrapuntal vokali, Sedat Anar’ın bağlaması, Asım Murat Okur’un basıyla hayat bulan kalabalık kadrolu şarkıda ses mühendisi Orçun Babak’ın ve Stüdyo Allegro müzisyenlerinin katkıları dikkat çekiyor. “Ben yokluğun varlığıyım, hem sahibim hem kimsesizim, sesim gitmiş ama ben şarkıyım, ne yapsam da dünyaya ses düşüremem, ben sessizim” gibi çelişik imgelerle konuşan şarkı aslında 11 yıl önce bir dizi film projesi için hazırlanmış ve gün yüzüne çıkmak için bugünü beklemiş.

Tayfun Bilgin’in kaydettiği iki ritmik şarkıdan ‘Ax Cegera min’ (Ah Ciğerim) albümün ikinci şarkısı. Bu şarkıda ve albümün son şarkısı olan düğün halayı ‘Ha Dilocan’da Tayfun Bilgin’in ritim kurguları, Uğur Selime Konak’ın otantik vokali ile Ahmed Arif Kanısıcak’ın bağlama ve meyi dikkat çekiyor. Albümün bir diğer şarkısı ise bir ağıt: ‘Şewata Cizîra Botan’ (Cizre Yangını).

‘Bêdeng’ albümü PDF formatında bir kitapçık ve şarkı defteri ile birlikte yayınlandı. Şarkıların sözlerinin, Türkçe çevirilerinin ve diğer bilgilerin yer aldığı kitapçık ile şarkıların notalarıyla akorlarının olduğu ‘şarkı defteri’ni edinmek isteyen dinleyiciler [email protected] adresine mail atabilirler. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)