Baro başkanı cinayeti davası: Duruşma 27 Eylül'e ertelendi

Bodrum'da emekli icra müdürü Özcan Çavdar ile Denizli Barosu eski başkanı Mehmet Erdal Çam'ın silahlı saldırı sonucu öldürülmesiyle ilgili bugün görülen duruşma 27 Eylül 2024 tarihine ertelendi.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

BODRUM - Muğla’nın Bodrum ilçesinde emekli icra müdürü Özcan Çavdar ile avukat Mehmet Erdal Çam'ın silahlı saldırı sonucu öldürülmesiyle ilgili davada yargılama bugün başladı.

Bodrum’un Akyarlar Mahallesi’nde oturan Denizli Eski Barosu Başkanı Mehmet Erdal Çam ve Eski İcra Müdürü Özcan Çavdar geçen yıl 21 Eylül günü Turgutreis'te müvekkili Galip Özmen tarafından silahlı saldırı sonucu öldürülmüşlerdi.

Bugün Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya tutuklu sanık Galip Özmen hazır bulunurken tutuksuz sanık Osmanlı Kemiklioğlu ise SEGBİS ile bağlandı. Müşteki yakınlarının katıldığı duruşmaya Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Muğla Barosu Başkanı  Levent Akgün, İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, Denizli Barosu Başkanı Adnan Demirdöğer, Aydın Barosu Başkanı Sezgin Çetin, Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Onursal Özbek, avukat Ömer Kavili’nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 50 avukat takip etti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Kimlik tespitiyle başlayan duruşma müşteki avukatlarından avukat Ömer Kavili, yaptığı savunmada iddianamenin okunmaması ve tutuksuz sanığın fizikken duruşmaya katılımının sağlanmasına yönelik taleplerini mahkeme heyetine sundu. Yeni yasa gereği davanın başlayıp sonuçlanmasına kadar ara verilmezsiniz devam edeceğini belirten avukat Kavili, tutuklu sanık Osman Kemikoğlu’nun yargılanmasının sağlıklı yapılması için duruşmanın ileri bir tarihe ertelemesini istedi. Diğer müşteki ve müdahil avukatların da talepleri bu yönde oldu. Talepleri değerlendiren Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tutuklu sanık Galip Özmen’in tutukluluk haline devam, tutuksuz sanık Osman Kemikoğlu’nun da bir sonraki duruşmaya hazır edilmesine karar vererek davayı 27 Eylül 2024 tarihine erteledi.

TBB DOSYAYA KATILIM İÇİN TALEBİNİ İLETTİ

Dava öncesi Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Muğla Barosu Başkanı Levent Akgün, İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, Denizli Barosu Başkanı Adnan Demirdöğer, Aydın Barosu Başkanı Sezgin Çetin, Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Onursal Özbek, Müşteki aileleri ile çok sayıda avukatın katılımıyla basın açıklaması yapıldı. İlk olarak söz alan Muğla Barosu Başkanı Levent Akgün, dava sürecini sonuna kadar takip edeceklerini belirtti.

Avukatlara yönelik şiddetin sistematik bir sürece dönüştüğüne dikkat çeken Akgün, "21 Eylül 2023 tarihinde Denizli Barosu önceki dönem başkanlarımızdan, Baromuz üyesi olan M. Erdal Çam, daha evvel davasına baktığı müvekkili tarafından, sadece mesleki faaliyeti nedeniyle katledilmişti. Bu elim olayın hemen ardından 'tek bir kayba dahi tahammülümüz yok' diye haykırarak, baromuzun öncülüğünde, Türkiye Barolar Birliği ve tüm barolarla birlikte yürüyerek, tepkimizi göstermiş ve sürecin takipçisi olacağımıza söz vermiştik. Mesleğimizi yaparken, görevimizi ifa ederken can veriyoruz. Avukatlar yalnızca mesleki faaliyetlerini yerine getirmeleri nedeni ile saldırılarla karşı karşıya kalmakta, hakaret ve tehdide uğramakta, çoğu zaman can vermektedir. Avukatlık faaliyetine, savunmaya, dolayısıyla adil yargılanma hakkına ve adaletin tesisine yönelik bu saldırılar, kimi zaman karşı taraftan kimi zaman da müvekkillerinden gelebilmektedir. Savunma hakkı kutsaldır. Avukata dönük şiddet, tüm yurttaşlara dönük şiddettir. Unutmayayım ki bugün cinayetten yargılanan şahsı da yine bir avukat savunacaktır” ifadelerini kullandı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, avukatlara yönelik son yıllardaki anormal artışlar olduğunu söyledi. Şiddetin önlenmesi için bir dizi uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğin ifade eden Sağkan, "Avukata yönelik şiddetin önlenmesi içini bakanlığa verdiğimiz önerilerin bir an önce hayata geçirilmesi için uğraş içerisindeyiz. Bir avukatın yaptığı iş nedeniyle kendi müvekkili tarafından icra müdürü ile birlikte katledilmesini kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye Barolar Birliği adına dosyaya katılma talebimizi ilettik. Her iki sanığında en ağır cezayı alması için avukat arkadaşlarımız gerekli hazırlığı yaptı” dedi.

Cinayete ilişkin hazırlanan iddianamede ayrıca yapılan otopsilerde öldürülen Çam ve Çavdar'a sağ alt enseye yakın mesafeden ateşlendiği ve mermiye rastlanmadığı belirtildi.

Savcılık, tutuklu sanık Özmen için 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, tutuksuz yargılanan Kemiklioğlu için de 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istedi.