Baro seçiminin ertelenmesine karşı AYM'ye başvuruldu

Gaziantep Barosu'ndan avukatlar Ulaş Saygıdar ve Ozan Ağır, korona virüsü salgını gerekçesiyle baro seçiminin ertelenmesi kararının iptali için AYM'ye başvurdu. Avukatlar, "Kamu gücünün orantısız ve ölçüsüz kullanılmasından kaynaklı olarak genel kurula saatler kala seçimin iptali sonucunu doğuracak bir mevzuat oyunu sahnelendi" dediler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gaziantep Barosu'ndan avukat Ulaş Saygıdar, avukat Ozan Ağır aracılığıyla, Gaziantep Barosu’nun seçiminin iptal edilmesine karşı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuru yaptı.

Barolar dahil tüm meslek örgütlerinin seçimleri, korona virüsü (Covid-19) salgını gerekçesiyle 1 Aralık'a kadar iptal edilmişti.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, Gaziantep Barosu'ndan avukatlarından Ulaş Saygıdar, kararın iptali için avukat Ozan Ağır aracılığıyla AYM'ye başvurdu. 

Başvurunun seçme seçilme hakkı ve hak arama özgürlüğü bağlamında yapıldığını aktaran avukatlar, şunları söyledi: 

“Antep Barosu seçimlerinin YSK kararı atfıyla İl Hıfzısıhha kurulu kararıyla ertelenmek suretiyle engellenmesini Seçme Seçilme Hakkı ve Hak Arama Hürriyeti bağlamında bireysel başvuruya konu ettik. Başvurunun ana ekseni hak arama özgürlüğü üzerinden kuruldu. Zira kamu gücünün orantısız ve ölçüsüz kullanılmasından kaynaklı olarak genel kurula saatler kala seçimin iptali sonucunu doğuracak bir mevzuat oyunu sahnelendi. Olası bir yürütmeyi durdurma kararının genel kurulun yapılma ihtimali geçtikten sonra verilecek olması fayda getirmeyeceğinden hak arama özgürlüğümüz kısıtlanmıştır.”

Başvuruda 6 bin 216 lira tazminat talep ettiklerini dile getiren avukatlar, “Bu sembolik bir rakam olup Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanun’un numarasıdır" dediler. 

HABERİN TAMAMI