Baro seçimlerinde üçüncü erteleme endişesi
Covid–19 salgını gerekçesiyle ertelenen baro seçimleri, yeni bir erteleme söz konusu olmazsa 1 Mart itibarıyla yapılmaya başlanacak. Bazı barolar seçim takvimini açıklarken, Ankara ve İstanbul baroları 1 Mart’ı bekliyor. İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu, “Sürekli karar alarak organizasyon yapıyoruz ama genelgelerle tarihi değiştiriliyor. 1 Mart’a kadar bekleyeceğiz” derken, Ankara Barosu Başkanı Sağkan, seçimleri yapmak için ortaya bir irade koyduklarını ama engellendiklerini kaydetti.
ANKARA- Baro seçimleri ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) genel kurulu, Covid–19 salgını nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeyle iki kez ertelendi, sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, birlik ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinlikler de başta olmak üzere 1 Mart 2021'e kadar yasaklandı. Baroların 1 Mart olarak belirlenen yeni takvim doğrultusunda şubat ayı içinde duyuruya çıkması gerekiyordu. Ancak İzmir ve Antalya barolarının da aralarında olduğu bazı barolar seçim takvimini açıklarken, Ankara ve İstanbul baroları 1 Mart’ı beklemeye karar verdi.
'SÜREÇ YASAL YÜRÜTÜLMEDİ'
İstanbul Barosu yönetimi, yeni bir erteleme olmaması durumunda nisan ayının ilk haftası genel kurula gideceklerini açıkladı. Baro seçimlerinin hukuksuz bir şekilde iki kez ertelendiğini ifade ederek, sürecin yasal olarak yürütülmediğine dikkat çeken İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Türkiye’de yargının içinde bulunduğu konum itibarıyla yaptığımız itirazların tümü Yüksek Seçim Kurulu nezdinde reddedildi. Bundan sonra yapacağımız hukuki başvuruların bu gibi örnekleri olduğu için de bir değeri olmayacak. O nedenle de ortaya çıkan durumun hukuksuzluğunu ifade etmek dışında yapacak bir şeyimiz yok” dedi.
'İTİRAZLARDAN SONUÇ ALAMADIK'
Baro seçimlerinin “pandemi” gerekçesiyle ertelendiğini belirterek, “yasal düzenleme” vurgusu yapan Durakoğlu, şunları söyledi: “Böyle bir düzenlemenin haklı gerekçesi olarak pandemi gösteriliyorsa pandemiyle ilgili bir yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Bizim iki yılda bir ekim ayında genel kurulları yapmamız kanunla düzenlenen bir uygulamadır. Kanunla düzenlenmiş bir durumu genelgeyle değiştirmek hukuk tekniği açısından mümkün değil. Buna rağmen yaptığımız itirazlardan sonuç alamadık. Sürekli karar alarak organizasyonlar yapıyoruz ama genel kurullara birkaç gün kala İçişleri Bakanlığı genelgesiyle tarihler değiştiriliyor. Bu yüzden 1 Mart’a kadar bekleyeceğiz; eğer herhangi bir şekilde erteleme çıkmazsa biz de başvurularımızı yapıp yürüyeceğiz. Seçim takvimine ilişkin nisanın ilk haftasını planlıyoruz. Böyle bir zihniyetle mücadeleyi ancak bu şekilde yapabiliyoruz.”
'AK PARTİ KAPALI SALONLARDA BİNLERCE İNSANLA BİR ARAYA GELİYOR...'
Ankara Barosu da seçim takvimini ilişkin kararı haftaya yapılacak yönetim kurulu toplantısında almayı planlıyor. Hükümetin baro seçimlerine dönük iradesini görmek için beklediklerini ifade eden Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, “Umarız yine ertelenmez. Bizim genel kurul hazırlıklarımız çoktan tamamlandı. Genel kurulu, haftaya karar alarak mart sonu gibi yapmak istiyoruz” dedi.
Hükümetin, her yerde kongrelerin yapıldığı bir dönemde baro seçimlerini engellemesinden ciddi rahatsızlık duyduğunu belirten Sağkan şöyle konuştu: “Her yerde il kongreleri yapılıyor, AK Parti kapalı salonlarda binlerce insanla bir araya geliyor; fakat baroların genel kuruları bir türlü yaptırılmıyor. Bu durumdan mevcut baro başkanı olarak ciddi bir rahatsızlığım var. Çünkü genel kurul iradesi bizlere 2020’nin Ekim ayına kadar bu yetkiyi verdi. Genel kurul iradesi bulunmaksızın 'mücbir' sebep adı altında baro yönetiminde bulunmaya devam ediyoruz. Bu bizler için de ızdırap verici bir durum. İl kongrelerinin yapıldığı bir ortamda genel kurulların yaptırılmaması pandeminin getirdiği sağlık sorunu gerekçesini de ortadan kaldırıyor.”
Ankara Barosu olarak seçimlerin yapılması için ciddi bir irade ortaya koyduklarını ancak tüm çabalarının sonuçsuz kaldığını kaydeden Erinç Sağkan, hükümetin kararını beklemek dışında başka bir yolun olmadığına işaret ederek şöyle devam etti: “2020 Ekim ayında yapılacak seçimler için rutin takvimiz içerisinde hazırlıklarımızı yaptık. Ekim ayındaki seçimler aralık ayına ertelenince de kasım ayı içerisinde duyurumuzu yaparak seçim tarihimizi açıkladık. Bu arada seçimlerinin önüne geçen her türlü idari karara ilişkin de yasal başvurularımızı yürütmeyi durdurma talepli olarak sonuna kadar kullandık. Defalarca bu seçimleri yapmak için gerçekten ortaya bir idare koyduk; ancak mahkemelerden bu kararı alamadık, sonuç alamadık. Sonuçta bu seçimler ilçe seçim kurulunun gözetiminde ve yetkisi dâhilinde yapılan seçimler. Bizler kendi kendimize bir seçim yapmaya kalksak dahi yasal olarak sonuç ifade etmesi ve seçilen kişinin mazbatayı alma şansı yok. Mart ayı içinde yapılacak seçim için zaten hazırlarımız tamamlandı. Biz yönetim kurulu toplantısı sonrası seçim takvimini belirleyip ilana çıkacağız. O yüzden baro olarak bir hak kaybına da sebebiyet vermiş değiliz.”
'BUGÜN BARO SEÇİMİNİ ERTELEYEN ZİHNİYET YARIN SEÇİM KANUNU’NDAKİ HÜKMÜ YOK SAYAR'
İzmir Barosu Yönetim Kurulu ise, Olağan Genel Kurulu’nu 6–7 Mart, yeterli çoğunluğun sağlanamaması durumunda ise 13–14 Mart’ta yapma kararı aldı. Baro seçimlerinin “pandemi” gerekçesiyle ertelendiği süreçte siyasi partilerin kongreler, mitingler yaptığını hatırlatan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, başından bu yana baro seçimlerinin engellenmesine dönük bir yaklaşımın benimsendiğini kaydetti. Baro genel kurullarının ertelenmesi yönelik kararın 'yerel' seçimlere karşı da bir tehlike oluşturduğunu belirten Yücel, “Bu durumun tehlikeli bir boyutu daha var: Bugün Avukatlık Kanunu’ndaki bir maddeyi açıkça ihlal eden, baro seçimlerini erteleyen zihniyet yarın yerel seçimler söz konusu olduğunda Seçim Kanunu’ndaki hükmü yok sayarsa buna ne söyleyeceğiz?” dedi.
İZMİR BAROSU: BAŞVURULARIMIZI YAPTIK
"Biz o yüzden bu uygulamaya bütün toplumun karşı çıkması gerektiğini anlatmıştık” diyen Özkan Yücel, Avukatlık Kanunu’ndaki hükmün bir genelgeyle, talimatla değiştirilmesinin hukuken mümkün olmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bir kanun hükmünü genelgeyle, talimatla değiştirmek mümkün değil. O yüzden de yapılan uygulamalar hukuksuzdur. Bu konuda davalar da açtık. En son baro seçimlerinin Mart ayına ertelenmesine ilişkin işleme karşı davalar açmıştık. Bir yandan hukuk mücadelemizi sürdürüyoruz bir yandan da gerekli taleplerimizi yineliyoruz. Mart ayında genel kurul yapmak için de gerekli başvurularımızı yaptık, seçim kurulundan onay bekliyoruz. Umarız bu kez ertelenmez.”
ANTALYA BAROSU OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL YAPACAK
Antalya Barosu ise “seçim yasağının” 1 Mart itibariyle kalkması durumunda Olağanüstü Genel Kurul kararı yapma kararı aldı. Genel Kurul'un olağanüstü toplanması kararını “olanları olağanlaştırmamak” için aldıklarını ifade eden Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, “Avukatlık Kanunu’nun baro seçimleri ile ilgili maddesi uyarınca bütün baroların genel kurulları sonu çift yıllarda olmak kaydıyla iki yılda bir ekim ayının ilk haftası yapılır. Ama İçişleri Bakanlığı genelgesiyle pandemi gerekçesiyle baro seçimleri iki kez ertelendi. Öncelikle ekim ayında yapılması gereken baro seçimleri aralık ayına ertelendi. Biz bu duruma tepki göstererek aralık ayında da Olağanüstü Genel Kurul kararı almıştık. İlk toplantı 20–21 Mart, yeterli çoğunluk sağlanamazsa 27–28 Mart 2021 tarihinde genel kurulumuzu yapacağız” dedi.
'AVUKATLIK KANUNU GÖZ GÖRE GÖRE ÇİĞNENİYOR'
Söz konusu genelgelerle, hâlâ yürürlükte olan Avukatlık Kanunu’nun göz göre göre çiğnendiğini ifade eden Balkan şöyle konuştu: “Anayasa, hukuk yok sayılıyor. Demokratik tavrımızın arkasında olduğumuzu göstermek için aralık ayında olduğu gibi olağanüstü genel kurul kararı aldık. Kasım ayının sonunda çıkan ikinci ertelemeyle ilgili hem Yüksek Seçim Kurulu’na 'tam kanunsuzluk' talebi ile hem de ertelemeyi dayanak göstererek İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinin iptaliyle ilgili Danıştay’a başvurmuştuk. Yine bir erteleme olursa hukuken tüm haklarımızı kullanacağız.”