Baro seçimlerini ‘başkanlık krizi’ erteletti iddiası

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle baro seçimlerinin ertelenmesine İstanbul 2 Nolu Barosu’nda yaşanan ‘başkanlık’ krizinin neden olduğu iddia ediliyor. Bu iddiaya göre amaç, İstanbul 2 no'lu baro kurucuları arasında olan Cavit Tatlı’nın yapılacak genel kurulda başkan seçilmesini engellemek. Öte yandan Ankara’da 29 Ekim’de kuruluşunu gerçekleştirmeyi hedefleyen yeni baronun, kurum avukatlarına baskı yaparak kayıt almaya çalıştığı ileri sürülüyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti ve MHP oylarıyla kanunlaşan “Çoklu baro” düzenlemesi yürürlüğe girdikten sonra avukat sayısı 5 bini geçen İstanbul’da yeni baro kurulurken, Ankara’da ikinci baro için çalışmalar devam ediyor.

İSTANBUL’DA YENİ BARO İLK GENEL KURULUNU YAPACAKTI, SEÇİMLER ERTELENDİ

50 bine yakın üyesi bulunan İstanbul Barosu’nda, AK Parti ve MHP'ye yakın avukatlar yeni baro kurmak için gerekli 2 bin imzayı topladı ve Türkiye Barolar Birliği’den tescil belgesini aldı. İstanbul 2 Nolu Barosu adıyla tüzel kişiliğini kazanan baro, geçtiğimiz günlerde Kuruluş Genel Kurulu’nu yaparak avukat Gönül Yıldız’ı başkan seçti. İstanbul 2 Nolu Barosu, aralık ayında yapılacak Türkiye Barolar Birliği(TBB) seçimlerine delege gönderebilmek için bu ay yapılacak baro seçimlerini beklerken, İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelge doğrultusunda il hıfzıssıhha kurulları baro genel kurullarını 1 Aralık’a kadar erteledi.

BAROLAR: SEBEP YENİ KURULACAK BAROLARA ZAMAN KAZANDIRMAK

Genelge uyarınca seçimlerin ertelenmesi, hukukçular ve barolar tarafından İstanbul, Ankara ve İzmir’de ‘yeni kurulacak barolara zaman kazandırma’, 'Feyzioğlu'nu kurtarma operasyonu' olarak yorumlandı. Üç büyük ilde kurulacak ikinci, üçüncü barolarla TBB’nin delege yapısının değiştirilmesinin amaçlandığını savunan barolar, seçimlerin ertelenmesine ilişkin kararı yargıya taşırken, bazı barolarda avukatlar, genel kurulun yapılması çağrısında bulunuyor.

YENİ BARODA ‘BAŞKANLIK’ KRİZİ

Edinilen bilgiye göre yeni baro oluşumu içinde  bulunan bazı avukatlar, baro seçimlerinin ertelenmesine sebep olarak İstanbul’da kurulan 2 Nolu Baro’yu gösteriyor. İddialara göre yakın zamanda Kuruluş Genel Kurulu’nu yaparak bu ay içerisinde 1. Olağan Genel Kurulu’nu yapmayı hedefleyen yeni baroda, Pelikan oluşumu ile AK Parti'de farklı güç odakları arasında ‘başkanlık’ krizi yaşanıyor.

PARTİ İÇİ ÇEKİŞME BARO SEÇİMLERİNE SIÇRADI: CAVİT TATLI’YI ENGELLEMEK İSTİYORLAR

İddialara göre, baro seçimlerinin ertelenmesinin altında yatan sebep İstanbul’da ikinci bir baro kurulması için çalışma başlatan, imza toplama sürecine başkanlık eden Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı’nın yapılacak genel kurulda başkan seçilmesini engellemek. Bu iddiaya göre 2. Baronun kuruluş sürecindeki gecikmeyi "50 bin avukatın arasında 2 bin imza toplanamaz mı? Bu bize ayıp olarak yeter!" diyerek eleştiren İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Selman Öğüt ve beraberindeki bazı avukatlar Tatlı’nın yeni baroya başkanlık etmesini istemiyor. Nitekim Öğüt’ün, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Cavit Tatlı'yı da hedef alarak, "Cavit Tatlı ismi ise ayrı bir garabet!" ifadelerini kullanması dikkat çekmişti. Parti içi çekişmenin baro seçimlerine yansıdığı konuşulurken, Tatlı ekibinin de baro seçimlerinin ertelenmesinden hoşnut olmadığı ifade ediliyor.

BARO GENEL KURULLARI MART AYINA SARKABİLİR

Öte yandan İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile 1 Aralık’a ertelenen baro genel kurullarının da mart ayına sarkabileceği öne sürülüyor. Bu süreçte yeni kurulacak baroların yapılarının şekillendirileceği, İstanbul’da kurulan yeni baro içindeki çekişmenin de çözülmeye çalışılacağı iddia ediliyor. 

ANKARA’DA KURUM AVUKATLARI KISKACA ALINDI İDDİASI

İstanbul’un ardından Ankara’da da ikinci baro için çalışmalar devam ediyor. Ankara 2 Nolu Barosu Kurucular Kurulu üyesi Eyüphan Korkmaz, şu ana kadar bin imzaya ulaştıklarını, baro kuruluşu için 29 Ekim’i hedeflediklerini kaydetti. ‘Çoklu baro’ düzenlemesinin yürürlüğe girdiği 15 Temmuz’dan bu yana geçen iki buçuk aylık süreçte 2 bin imzaya henüz ulaşamayan baronun 29 Ekim’e yetişmek için kurum avukatlarına baskı yaparak kayıt almaya çalıştığı ileri sürülüyor.

ERİNÇ SAĞKAN: SON İKİ GÜNDÜR BASKILAR ARTMIŞ

Avukatlara, başvuru dilekçesi örneği de iletilerek imzalamaları yönünde bir talep oluşturulduğunu, son iki gündür söz konusu baskının artığını ifade ediliyor. Ankara’da meydana gelen zorlamaya ilişkin Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan da, bu konuya ilişkin çok ciddi birebir duyumlar aldıklarını ifade ederek, “Özellikle son iki gün artmış. Biz bunları duyduğumuz için çok üzülüyoruz. Çoklu baroya karşı çıkmak için sebeplerimiz arasında yer alıyordu bu siyasallaşma” diye konuştu.