Bartın Platformu: Termik santral yoksa holdingin kömür çıkarması için neden de yok
Amasra'da kömür çıkarmak için kiraladığı sahada 15 yıldır çalışma yapmayan Hattat Holding'in Çinli bir ortak bulduğu ve 2 bin işçi alımı yapılacağı duyuruldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Bartın Platformu, Amasra'da termik santral kurulmasının yollarının hukuki olarak kapandığını hatırlatarak şirkete yeni ruhsat verilmesinin hukuk dışı olacağını düşünüyor.
Osman Çaklı
DUVAR- Bartın'ın Amasra ilçesinde ikiye ayrılan taş kömürü havzasının A sahasında 50 yıldır devlet tarafından faaliyet sürdürülüyor. B sahası ise 2005 yılında rödovans sözleşmesi ile Hattat Holdinge kömür çıkarması için kiralandı fakat şirket 15 yıl boyunca hiç kömür çıkarmadı.
AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç'un geçen hafta Hattat Holding'e ait tesislerde Çin firması olan China Coal ile bir araya geldiklerini açıklaması ve yaklaşık 2 bin işçinin işe alınacağı haberlerinin yayılması üzerine Bartın Platformu konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Platform, lisansı 2019'da dolan şirketin 15 yılda hiçbir şey yapmamasını eleştirerek Hattat Holding'e yeni bir ruhsat verilmesinin hukuka aykırı olacağı görüşünde.
'YENİ BİR UZATMA HUKUKİ OLMAZ'
Hattat Holding 2006 yılında EPDK’dan Amasra’ya kurmak istediği termik santral için HEMA (Hattat Enerji ve Maden A.Ş.) adı altında üretim lisansı almıştı. Lisansın süresi birkaç kez uzatılmış olmasına rağmen, şirket yapması gereken işlemleri tamamlamamış ve lisans süresi 11 Kasım 2019 tarihinde dolmuştu. Bartın Platformu yaptığı açıklamada daha önce kiralanan B sahasında şirketin zarara neden olduğunu düşünüyor. Ayrıca Hattat Holding’in termik santral yapmak istediği Tarlaağzı ve Gömü köylerinin termik santral inşası için uygun olmadığı hem idare hem de mahkemeler tarafından tescil edilmiş ve ÇED süreçleri ve ÇED olumlu kararları defalarca iptal edilmişti.
Bütün bu gelişmelerin dikkate alınması gerekliliğini savunan Bartın Platformu açıklamada, "Hukuksuz şekilde defalarca uzatılan 'rödovans hazırlık' süresi de 22 Mayıs 2019’da bitmiştir. Şirkete bundan sonra yeni bir uzatma süresi verilmesi ise yine hukuka aykırı olacaktır" ifadelerini kullandı.
'BAKANLIK BAŞVURUYU GERİ ÇEVİRMELİ'
1/100 bin ölçekli Zonguldak, Bartın, Karabük Çevre Düzeni Planı’nda termik santrale yer açmak için 2016 yılında yapılan plan değişikliği kararı hakkında Kasım 2019 tarihinde Danıştay 6. Dairesi tarafından “Yürütmeyi Durdurma” kararı verildiği hatırlatılan açıklamada, "Bu karar var olduğu sürece 2019 yılında yapılmış olan yeni termik santral ÇED başvurusunun bakanlık tarafından kabul edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle, bakanlığın bu başvuruyu geciktirmeden geri çevirmesi gerekmektedir" denildi.
'MAHKEME KARARLARI TERMİK SANTRALİ KURULMASINI ORTADAN KALDIRDI'
Aradan geçen 15 yıla rağmen bir kilogram kömür çıkarmayan Hattat Holding'i eleştiren platform Amasra'da termik santral istemediklerini yineleyerek, yerel politikacıları bu konuda adım atarken dikkatli olmaya çağırdı. Hattat Holding'in Çinli ortaklarının kafasında “Arkamızda Türkiye Cumhuriyeti devleti var" imajı oluşturmaya çalıştığının altı çizilen açıklamanın devamı ise şu şekilde, "Bunlar Hattat’ın son çırpınışlarıdır. Çünkü, Bartın-Amasra halkının termik santrale karşı gösterdiği güçlü irade ve mahkemelerimizin daha önce vermiş olduğu kararlar Amasra’da termik santral kurulması olasılığını kesinlikle ortadan kaldırmıştır. O halde termik santral yoksa, 'kömürcü olmayan' Hattat’ın kömür çıkarması için de bir neden yoktur."