Bartın Tabip Odası Başkanı Çatı: 85 bin kişi ikinci doz aşıyı bekliyor

Bartın Tabip Odası Başkanı Çatı, ildeki yoğun bakım yataklarının dolduğunu, 85 bin kişinin ikinci doz aşıyı beklediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Kübra Ay

BARTIN - Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı 17-23 Nisan haftalık vaka tablosuna göre Bartın’da haftada yüz binde 519 bin 21 vaka görülüyor. İlde korona virüs hastalarına ayrılan yoğun bakım yataklarının dolduğunu söyleyen Bartın Tabip Odası Başkanı Ahmet Çatı, test oranına göre çıkan pozitif vaka sayısının ise çok yüksek olduğunu vurguladı.

Yoğun bakım yataklarının doluluk oranının yüzde sekseni aştığını ifade eden Çatı, durumun ciddiyetiyle ilgili şunları söyledi: “Yoğun bakımdan taburcu ettiğimiz yahut ölen hastalarımızın yerine servisten derhal bir başka hasta alma gereği duyuyoruz. Bartın’da 16 Nisan ayından bu yana günde 150-200 pozitif vaka sayısı çıkıyor. Üstelik günde 470-500 arasında test yapılıyor. Test oranına bağlı olarak çıkan pozitif vaka sayısına bakıldığında, vaka sayısının çok yüksek olduğunu görüyoruz. 470 testte 200 vaka çıkması demek günlük yapılan test sayısına oranla çıkan pozitif vaka sayısının yüzde on fazla olması demektir.”

Yakın zamanda Bartın’da 13-14 yataklı yoğun bakım ünitesi açılacağını hatırlatan Çatı, yeni açılacak servis ile biraz da olsa rahatlayacaklarını söyledi.

BARTIN’IN DÖRT BİR YANI KORONA

Korona virüsünün yayılımının iş yerleri ağırlıklı olduğunu belirten Çatı, Pazar yerlerinin de bulaşma açısından risk taşıdığını söyledi: “Kadınlar Pazarımız meşhurdur, herkesçe bilinir. İşte o noktada da tam denetleme olmalı. Pazarda mesafe sağlanmalı, hijyen kurallarına uyulmalı, maske kuralına ehemmiyet gösterilmeli.

Bartın Kadınlar Pazarı

Aksi takdirde pazar yerleri de bulaşma açısından ciddi bir etken. Tabi bir de kongreler de var. Hepsi birleşince vaka sayıları her yerde olduğu gibi Bartın’da da arttı.” Çatı, korona virüsü yayılımının Bartın’ın belli mahalleleri ve köyleriyle sınırlı olmadığını söyleyerek “Kentimizin dört bir yanında korona virüsü yayılımının olduğu açıkça ortadadır” diye konuştu.

ÇATI: İKİNCİ DOZ AŞILAMA HIZLANMALI

Üç haftalık kapanmanın ancak aşılamanın hızlanmasıyla etkili olacağına dikkat çeken Çatı, “Kapanma şart ama tek başına çözüm değil” diye konuştu.

Ahmet Çatı

Bartın’da yaklaşık 85 bin kişinin ilk doz aşılarının olduklarını belirten Çatı, “Bu aslında oldukça iyi bir veri. Fakat 85 bin yurttaşın ikinci doz aşıları da hızla ve istikrarla yapılabilseydi rahatlamış olurduk.  Maalesef ikinci doz aşılamalar, çok düşük düzeyde. Toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için yüzde altmış beş oranında aşılama yapılması gerekir. Ancak biz bu oranlara ulaşamıyoruz. Aşılama hızlanmadıkça gerçeği söylemeliyim ki, tam kapanma da pek işe yaramayacak” dedi.