Yargıtay Başsavcılığı'ndan Gezi tebliğnamesi: Can Atalay'ın tahliyesine ret

Yargıtay Başsavcılığı Gezi davasıyla ilgili sunduğu tebliğnamede, Mücella Yapıcı dışındaki sanıkların cezalarının onanmasını istedi, Atalay'ın dokunulmazlık kapsamında olmadığı yönünde görüş bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi davasıyla ilgili tebliğnamesini hazırladı. Başsavcılığın tebliğnamesinde tutuklu sanık Mücella Yapıcı'ya verilen cezanın bozulması, diğer tüm sanıklar hakkındaki cezaların onanması istendi.

BAŞSAVCILIK: ATALAY HAKKINDAKİ DURMA TALEBİNE İŞTİRAK EDEMİYORUZ

Davanın tutuklu sanıklarından Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay verilen cezanın da onanmasının istendiği tebliğname, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne gönderildi. Atalay'ın tahliye edilmesi konusunda da olumsuz görüş bildiren Başsavcılık, gerekçe olarak anayasanın 14. maddesini gösterdi ve yargılamanın durması talebine iştirak edilemediği ifade edildi.

Milletvekillerine verilen dokunulmazlık hakkını düzenleyen anayasanın 83. maddesinde tek istisna anayasanın 14. maddesine karşı bir suç işlenmesi olarak gösteriliyor. 14. maddede, "Hak ve hürriyetlerden hiçbiri, laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetlerde kullanılamaz" ifadesi yer alıyor.

AYM, '14. MADDE BELİRSİZ' DEMİŞTİ

Tebliğnamede, Atalay’ın anayasanın 14. maddesi nedeniyle dokunulmazlık kapsamında olmadığı belirtiliyor ancak Anayasa Mahkemesi’nin 2022’de verdiği Leyla Güven hakkında verdiği hak ihlali kararının gerekçelerinden biri de yine aynı madde. Yüksek mahkeme, verdiği hak ihlali kararında Güven’in yasama dokunulmazlığından faydalandırılmamasının anayasanın 14. maddesine bağlanmasıyla ilgili, "Maddede belirsizlik var. Suç tanımını tam olarak tariflemiyor" demişti.

BERKİN VURULDUKTAN 11 GÜN SONRA YAPILAN TOPLANTI ÖLÜMÜNE SEBEP OLMUŞ

Başsavcılığın tebliğnamesinde, Berkin Elvan'ın hayatını kaybetmesinden de Gezi davasının sanıkları sorumlu tutuldu. Tebliğnamede, 27 Haziran 2016’da yapılan bir toplantıya davanın tutuklu sanıklarından Tayfun Kahraman ve Can Atalay’ın da katıldığı belirtildi ve “27.06.2013 günü Hanzade Germiyanoğlu ve Yiğit Aksakoğlu’nun organizesinde Garaj İstanbul’da yapılan toplantıya Taksim Dayanışması üyelerinden Tayfun Kahraman ve Şerafettin Can Atalay’ın da katıldığı, yaratılan şiddet ortamında Berkin Elvan’ın hayatını kaybettiği anlaşılmıştır” denildi.

Berkin Elvan, tebliğnamede sözü geçen 27 Haziran 2013’teki toplantıdan 11 gün önce, 16 Haziran 2013’te Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğiyle vurulmuştu. Elvan, 269 günlük yaşam mücadelesinin ardından 11 Mart 2014’te hayatını kaybetmişti.

YAPICI HAKKINDA BOZMA TALEBİ

Davanın sanıklarından Osman Kavala "Hükümeyi yıkmaya teşebbüs" TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ve diğer sanıklar ise "Hükümeti yıkmaya teşebbüse yardım" suçlamalarından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından cezalandırılmış, bu ceza istinaf mahkemesi tarafından da onanmıştı.

Başsavcılığın, 7 sanıkla birlikte 18 yıl hapis cezasına çarptırılarak 25 Nisan 2022'de tutuklanan Mücella Yapıcı hakkındaki bozma kararı talebinin gerekçesi ise 'organizasyon şemasında yeri belirlenememesi' oldu.