'Bataklık' davasındaki beraat kararlarının gerekçesi açıklandı

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük suç örgütü operasyonu olduğu söylenen "Bataklık" davasında yargılanan sanıklar hakkındaki beraat kararlarının gerekçesi açıklandı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın uyuşturucu ve suç gelirlerine yönelik yürüttüğü "Bataklık" soruşturmasına ilişkin 73 sanığın yargılandığı davada, Nejat Daş ve Çetin Gören'in de aralarında bulunduğu 72 sanığa verilen beraat kararının gerekçesi açıklandı. Mahkeme, sanıkların bu paraların nereden elde ettiğini açıklayamamasının "Kara para aklama suçunu" oluşturmayacağını belirtti.

Ankara'da, 30 Haziran 2020'de başlatılan "Bataklık operasyonu" ile 9 ülkede faaliyet gösteren suç örgütün liderleri olduğu öne sürülen Nejat Daş ve Çetin Gören'in aralarında bulunduğu 113 kişi gözaltına alındı. 26 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Cumhuriyet ve yakın tarihimizin önemli operasyonlarından birisini arkadaşlarımız gerçekleştirdi. Bu operasyonun ismi Bataklık. Bu büyüklükte bir operasyon bugüne kadar olmadı. Hollanda, Belçika, İspanya, İtalya, Şili, Ekvador ve Brezilya bağlantılı gerçekleştirildi. Örgütün iki tepe yöneticisi var, bir tanesinin Brezilya ve Hollanda'da 26 yıllık hapis cezası ve kırmızı bülteni söz konusu" demişti.

Hazırlanan iddianamede, Nejat Daş ve Çetin Gören "örgüt lideri", 5 kişi "örgüt yöneticisi", 53 kişi "örgüt üyesi" ve 13 kişi ise "örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım" ile suçlandı. Toplam 73 sanık hakkında Ankara 33'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın önceki celselerinde tutuklu sanıklardan 18'i tahliye edildi. Tutuklu kalan 8 sanık Çetin Gören, Nejat Daş, Cemal Deniz Şahan, Faruk İşcan, Handan Kaymaz, Kevork Durna, Murat Budanlıoğlu ve Zülfü Menga da sonraki duruşmada tahliye edildi.

Davaya bakan Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Mayıs 2024 tarihinde görülen davada 73 sanığın da "Örgüt kurma, yönetme ve üye olma" ile "Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından beraatine hükmetti. Mahkeme sanıklardan sadece Servet Daş'ı "6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a muhalefet" suçundan 4 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırdı.

DHA'nın haberine göre, mahkeme beraat kararına ilişkin 154 sayfalık gerekçeli kararını açıkladı. Kararda Çetin Gören ve Nejat Daş'tan ele geçirilen yüklü miktardaki paraların uyuşturucu ticaretinden elde edildiğine ilişkin delil olmadığını, bu nedenle bunların "Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" olarak kabul edilemeyeceği kaydedildi. Mahkeme, sanıkların bu paraların nereden elde ettiğini açıklayamamasının "Kara para aklama suçunu" oluşturmayacağını ifade etti.

'KESİN OLARAK TESPİT EDİLMESİ GEREKİR'

Kararda, "Kara para aklama suçunun konusunu oluşturan mal varlığı değerlerinin, hangi öncül suçtan ve ne miktarda elde edildiğinin verilen hükümde net olarak belirtilmesinin zaruri olduğuna" işaret edildi.

"Öncül suçun işlenip işlenmediğinin, işlenmiş ise kim tarafından, nerede ve ne zaman işlendiğinin, bu suçtan hangi mal varlığı değerinin ve ne miktarda elde edilmiş olduğunun mahkeme hükmünde kesin olarak tespit edilmesi gerektiği" anlatılan kararda, bu tespitlerin "öncül suçlar yönünden yurt dışı mahkeme kararlarında bulunmadığı" belirtildi.

Sanıkların ele geçirilen mal varlığı değerini nereden elde ettiğini açıklayamaması durumunda bunların suç yoluyla elde edildiği kanaatine varılamayacağı ifade edilen kararda, "Kayıt dışı para ile suçtan kaynaklanan gelirin ayrı kavramlar olduğu, dosyamız kapsamında ele geçirilen mal varlığı değerlerinin öncül suçlar ile olan bağlantısının somut ve kesin bir biçimde kurulamadığı anlaşılmakla, aklama suçunun unsurlarının dosyamızda oluşmadığı mahkememizce sabit görülmüştür" denildi.

(HABER MERKEZİ)