Batan gemide cevabı aranan soru: 6 saat boyunca neden yardım istenmedi?
Savcılık, Marmara'da batan Batuhan A'nın mürettebatın 6 saat boyunca neden yardım istemediği ve bu süreçte kimlerle telefon görüşmesi yaptığı sorularına cevap için HTS kayıtlarını inceleyecek.
DUVAR - Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken Bursa'nın Karacabey ilçesinin 4 mil açığında, İmralı Adası'nın güneybatısında batan 'BATUHAN A' isimli geminin kayıp 5 mürettebatını arama çalışmaları 5'inci gününde sürerken, Deniz Kuvvetleri personeli, 51 metre derinlikteki batık geminin enkazında adım adım arama yapıyor. Aşçı Zeynep Kılınç'ın (33) cenazesinin bulunduğu kaptan köşkü ile güvertenin altındaki mürettebat kamaralarından sonuç alınamazken, özel eğitimli dalgıçlar makine dairesinde ve güvertede aramalarını sürdürüyor. Çalışmaların 5'inci gününde, TCG AKIN'dan dalış yapan dalgıçların su altında kaydettiği görüntüler de yayınlandı.
SAHİL GÜVENLİK UNSURLARI BÖLGE BÖLGE GÖREVLENDİRİLDİ
Öte yandan arama çalışmalarında aktif olarak görev alan Sahil Güvenlik Güney Marmara Grup Komutanlığı unsurlarının bölge bölge görevlendirildiği öğrenildi. Botlarıyla Kurşunlu Limanı'ndan açılan dalgıç timleri, görevlendirildikleri bölgelerde hem su yüzeyinde tarama yapacak, hem de dalış gerçekleştirecek.
MÜRETTEBATIN HTS KAYITLARI İNCELENECEK
Bu arada mürettebatın telefon görüşmelerinin incelendiği öğrenildi. 4 savcının yürüttüğü soruşturmada, GSM şirketlerinden, geminin 6 mürettebatının telefon görüşmeleri ve mesajlarına ilişkin HTS kayıtları istendi.
6 SAAT BOYUNCA YARDIM İSTENMEMESİNİN NEDENİ ARAŞTIRILIYOR
'BATUHAN A' isimli gemiden çekilen ve isminin Hüseyin Tutuk olduğu öğrenilen gemicinin ailesine gönderdiği son görüntülerde, geminin su aldığı net bir şekilde görülürken, "5'inci, 6'ncı elbisem bu gece saat 01.00'den bu yana. Allah'ım sen yardım et ya Rabb'im. 6 saattir aynı yerdeyiz. Gemi batıyor. Ya Rabb'im gemi batıyor" demesi dikkat çekti. Marmara Adası Badalan Limanı'ndan, Gemlik Roda Limanı'na gitmek üzere 14 Şubat'ta saat 20.30'da kalkan, 1250 ton mermer tozu yüklü ticari gemiden 15 Şubat'ta saat 06.32'de acil durum sinyali alınıp, 07.12'de ise sinyal kesildi. Hüseyin Tutuk'un çektiği görüntülerle ilgili Bursa Valiliği'nden yapılan açıklamada da Tutuk'un, eşiyle saat 06.09'da internetten, içinde bulundukları durum hakkında mesaj yazdığı ve saat 06.19'da video paylaşımında bulunduğu kaydedilip, gemiden ilk yardım talebinin ve geminin battığına dair ilk bilginin ise saat 06.28'de Türk Radyo'ya iletildiği, saat 06.32'de EPIRB sinyalinin geldiğinin tespit edildiği ve en yakın konuş yerindeki Sahil Güvenlik unsuru olan TCSG 313'ün saat 06.50'de EPIRB sinyalinin geldiği bölgeye intikale başladığına dikkat çekildi. Bu görüntü üzerine başlatılan incelemede, gemideki mürettebatın 6 saat boyunca neden yardım istemediği ve bu süreçte kimlerle telefon görüşmesi yapıldığı HTS kayıtlarıyla ortaya çıkacak.
GEMİNİN DEPO KISMI ARANACAK
Öte yandan Deniz Kuvvetleri dalgıçlarının 2 gündür, 51 metre derinlikteki batık gemiye yaptıkları dalışlarda sadece aşçı Zeynep Kılınç'ın (33) cenazesine ulaşılırken, daha önce de yerinin sonar cihazlarıyla tespit edildiği belirtilen 2'nci mürettebat ile batma anına kadar güvertede, fırtınadan havalanan brandayı kontrol altına almaya çalıştıkları değerlendirilen diğer 4 mürettebatın izine rastlanmadı. Dalgıçlar, geminin yaşam alanlarında yaptıkları aramalardan şu ana kadar bir sonuç alamazken, bugünden itibaren geminin depo kısmının aranacağı öğrenildi.
(HABER MERKEZİ)