Batı Anadolu'da Tunç Çağı'na ait 483 yerleşim yeri açıklandı
Luvi Araştırmaları Vakfı, Batı Anadolu'da Orta ve Geç Tunç Çağı'na tarihlenen 483 yerleşimle ilgili interaktif harita yayımladı. Arkeolojik alanların isimleri ayrıntılı olarak yer alıyor.
DUVAR - İsviçre'de faaliyetlerini yürüten Luvi Araştırmaları Vakfı'nın "Tunç Çağı'na İnteraktif Bir Bakış" başlığıyla yayımladığı çalışmada arkeolojik alanların isimleri, temel literatür referansları gibi ayrıntılı bilgiler yer alıyor.
Luvi Araştırmaları Vakfı Başkanı ve Jeoarkeolog Eberhard Zangger, Tunç Çağı'ndaki Miken kültürünün ve İç Anadolu'daki Hitit İmparatorluğu'nun uzun zamandır iyi bir şekilde belgelendiğini ancak Türkiye'nin batı bölgesinin aynı dönemde ana akım tarih yazımı tarafından "göçebe kabilelerin seyrek şekilde yaşadığı kültürel bir boşluk" olarak algılandığını belirtti.
Zangger, "Günümüzde bu yanlış kanı artık yıkılmıştır. Yüzlerce büyük ve kalıcı yerleşim, Luvilerin yaşadığı bölge için önemli bir ekonomik ve siyasi aktör olduğunu ve Luvilerin Milattan Önce (MÖ) 1200 civarında Tunç Çağı'nın dramatik çöküşünü etkilemiş olabileceğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.
AA'ya konuşan Zangger, "Son 10 yıldır yaptığımız araştırmalar, Truva Savaşı (MÖ 12. veya 13. yüzyıllar) zamanına tarihlenen Batı Anadolu'daki Tunç Çağı yerleşim alanlarını belgeledi. Bu araştırmalar, bazıları 5 bin yıl boyunca iskan görmüş, en az 483 büyük yerleşim yeri ile müreffeh bir Tunç Çağı kültürüne işaret etmektedir" dedi
Semantik ağ teknolojilerinden de yararlanılan çalışmada, Vakfın sahip olduğu veri seti Pleiades, Wikidata ve Dbpedia gibi harici internet veri kaynaklarına bağlanarak araştırmacılar ve kurumlar arası veri paylaşımı teşvik ediliyor.